• 2012. 08. 23.

  Mozsika - népzenei tábor beszámoló

  «« vissza
 • A tábor első 2 napjában a résztvevők egyesével, sepsiszentgyörgyi zenészek oktatása mellett tanultak népzenét, amelyet követően a tábor további 3 napjában kiscsoportban, egy népi zenekar felépítése szerint gyakorolták a csoportban való zenélést. A tábor első napjaiban azon résztvevők, akiknek szabad délelőtti, illetve délutáni programjuk volt, órarendtől függően, kézműves tevékenységeken (nemezelés), egyéni és közös népdal tanuláson vettek részt, illetve betekintést nyertek egy népi hangszernek – pásztorfurulya – elkészítésének folyamatába.

  A hangszereken történő oktatást a sepsiszentgyörgyi Heveder Zenekar tagjai vezették le a következőknek megfelelően: Fazakas Levente – hegedű, brácsa, Fazakas Albert – hegedű, cimbalom, Szilágyi László – brácsa, Bajna György – nagybőgő, Molnár Szabolcs- hegedű. A népdalokat István Ildikó, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola ének- és tánctanára oktatta, a pásztorfurulya oktatását valamint hangszerkészítését Ségercz Ferencz, sepsiszentgyörgyi népzenész mutatta be. A kézműves tevékenységet, a nemezelést Mikola Edit mutatta be.

  A tábor eredményeként elmondhatjuk, hogy a résztvevők megtanulták a népi zenekar szerint felépített csoportokban történő muzsikálás alapjait, amelynek köszönhetően a jövőben népi zenekarban is tudnak tevékenykedni; megismerték egy tájegység (Mezőség, Palatka) népi zenéjét, népdalait, egy népi hangszer (pásztorfurulya) elkészítésének folyamatát, valamint a nemezelést.

  Az egyhetes tábor szervezői a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, főtámogató pedig a Communitas Alapítvány.

   

  Babos Margit

  Programfelelős

 •