• 2018. 01. 23.

    Apel de participare la Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, G5

    «« înapoi
  • Neașteptata şi tragica plecare a curatorului Siklódi Zsolt i-a confruntat pe organizatorii Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc cu problema unei dureroase şi necesare regândiri a acestui proiect. Siklódi Zsolt nu contenea să amintească că „Obiectivul Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc este să ofere o viziune asupra tendinţelor artistice din lumea graficii contemporane şi să integreze grafica autohtonă în circuitul internaţional.”

    Având în vedere acest scop, organizatorii Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc au construit Ediţia 2018 – G5 cu un concept care poate fi rezumat astfel : „Experiența ultimului deceniu arată că relația dintre imaginea bazată pe pixeli și grafica tradițională implică probleme mai complexe decât s-ar părea la prima vedere. Se observă o întrepătrundere benefică, fertilizatoare între universul digital și cel analog, care a extins posibilitățile de expresie a imaginii grafice, deschizând un nou orizont în domeniul creației grafice. Bienala G5 din anul 2018 își propune să ofere posibilitatea prezentării acestor interacțiuni.”

    Noul curator Ferencz S. Apor, artist plastic din Miercurea Ciuc este preocupat a direcţiona şi coordona activităţile Bienalei în acord cu viziunea mai sus formulată. Apelul de participare la Bienala G5 este deschis artiştilor plastici profesionişti şi studenţilor din ţară şi străinătate, iar data limită până la care pot aplica este 30 martie 2018, ora 12.00. Înscrierea se face exclusiv prin formularul online, de pe siteul www.grafikaiszemle.ro, vezi informaţii suplimentare pe site-ul Bienalei G5.

    Juriul Bienalei este alcătuit din istorici de artă și artiști plastici recunoscuți la nivel internațional : dr. Cristian Aurel Opriş profesor la Universitatea de Artă si Design din Cluj-Napoca; dr. Erőss István șeful Departamentului de Arte Vizuale de la Universitatea Eszterházi Károly din Eger; Liu Chun-Lan profesor la Universitatea Națională de Artă din Taiwan; Anca Boeriu profesor la Universitatea Națională de Arte București; Vécsi Nagy Zoltán – istoric de artă şi directorul Centrului de Artă Transilvania; Kónya Ábel, curator-șef la Modem din Debrecen; Ferencz S. Apor – artist plastic.

    Jurizarea se desfășoară în două etape: 1. prejurizare; 2. selectarea lucrărilor premiate. Prejurizarea se face pe baza reproducerilor digitale ale lucrărilor, trimise online.
    Lucrările selecţionate de juriu pentru etapa a doua vor apărea în Catalogul Bienalei G5.
    Fiecare aplicant va fi informat despre rezultatul prejurizării prin e-mail.

    Premiile Bienalei G5:
    1. Marele Premiu al Bienalei G5: 2000 euro
    2. Premiul Nagy Imre: 1000 euro
    3. Premiul Plugor Sándor: 1000 euro
    4. Premiul Nagy Pál: 1000 euro

    Vernisajul Expoziţiei Bienalei G5 va avea loc pe 13 octombrie 2018, la Centrul de Artă Transilvania din Sf. Gheorghe şi va reuni lucrări selecţionate de Juriu pentru etapa a doua. Lucrările premiate vor rămâne în proprietatea Centrului de Artă Transilvania.

  •