Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • 2013. 03. 13.

  HÁROMSZÉKI ÍROTT TOJÁSOK - könyvajánló

  «« vissza
 • A könyv szerzője a hatvanas évek elejétől érdeklődik a húsvéti tojásírás iránt, és megalapozott egy kis gyűjteményt, főleg felső-háromszéki íróasszonyok munkáiból. Kezdettől igyekszik egy-egy tojásíró teljes mintakincsének begyűjtésére. E kötetben ennek a kis gyűjteménynek bemutatására kapott felkérést. Szerkesztés közben jött az ötlet, hogy a kiadványnak tartalmaznia kellene a Háromszékről eddig közölt mintákat, valamint helyet kellene kapjon a ma élő tojásírók mintakincse is.
  Így a felkért tojásírók – B. Szendrő Csilla, Beke Zsuzsanna és Opra Etelka – segítőkész munkája révén bekerülhetett a kötetbe elsősorban a Malonyay Dezső által 1909-ben közölt 252 tojásminta, de megírásra kerültek a Balázs Márton, Györffy István, Domanovszky György, Téglás István által közölt minták is.
  Ízelítőt kapunk a ma élő tojásírók mintakincséből, valamint a tojásdíszítés más technikáiból is, mint a viaszíráson alapuló metszett vagy maratott díszítőtechnika, a levélrátétes, a csipkéző technika, és a Háromszéken is nagy múltú tojáspatkolás.
  A kötet gyakorlati tanácsokkal szolgál a kezdő tojásíróknak, az előkészületektől a tojásírásig, ismertetve a leggyakrabban előforduló rámázási, inazási módokat, valamint a tojásfestés módját, kiemelten a régiek által használt növényi festékeket. A színmintákon kívül több táblán talál az olvasó növényi festékekkel festett hímeseket - Opra Etelka alkotásait. A bemutatott színminták közt találunk olyan tojásokat, melyek a Háromszéken még a hetvenes években is használtak, de olyan növényi festőanyagokat is – mint a berzseny – melyek beszerzésére az utóbbi 50-60 évben nem volt mód, s így teljesen elfelejtődtek.
  Röviden bemutatásra kerülnek a még élő húsvéti ünnepi szokások: az Orbai széki szánozás, a felső-háromszéki határkerülés, a kakaslövés, illetve kakasütés, valamint az öntözés.
  A kötethez Demeter Éva írt kutatástörténeti áttekintést, majd a mai tojásírók, tojáspatkolók névsorát és a könyvészetet találjuk.
  A színes táblamellékletek száma 83. Ehhez tartoznak azok a jegyzetek – tábla magyarázatok – melyek segítenek eligazodni. Ez fontos lehet különösen a növényi festékeseknél használt festési módoknál.
  Kiadó: A Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2012.

  Megvásárolható a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 2 szám) vagy megrendelhető az office@cultcov.ro címre elküldött levélben. Ára: 80 RON

 • Fotógaléria:

 •