• 2014. 03. 27.

  Mesealapú rajzpályázat

  «« vissza

 • A MESÉLŐ HÁROMSZÉK projekt hosszú távú célja a Kovászna megyei felnövekvő nemzedék identitástudatának erősítse, rövid távú célként pedig népmesei örökségünk előtérbe helyezését, megismertetését, használatát és továbbadását tűzte ki. Népmeséink olyan letisztult tudás, bölcsesség őrzői, amelyek példázataikkal helyt állni, megmaradni, megerősödni és életünk bonyolult útvesztőiben problémák fölé emelkedni ösztönöznek.
  A rendezvénysorozat alapkoncepciója a MINDEN NAPRA HÁROM NÉPMESE!, amelynek megfelelően a napi program (bábszínházi előadások, tematikus táncházak, népmese alapú kézműves foglalkozások, előadások, mesemondó találkozók) HÁROM Benedek Elek gyűjteményében is szereplő népmese köré van felfűzve.

  A kiválasztott 27 népmese: Az égig érő fa, Az ember a legerősebb, A csúnya királyfi és a szép királykisasszony, A szegény ember szőlője, A tejkút, Előbb a tánc, utána a lakoma, Apám lakodalma, A vitéz szőcs, A rest legényről, Az okos leány, A kolozsvári bíró, Ludas Matyi, Bolond Mihók, Tündér Erzsébet, A só, Világszép nádszálkiasszony,  A fehérlófia, A szép Cerceruska, A táltos kecske, A csodaszarvas, A csillagszemű juhász, A rózsát nevető királykisasszony, Az aranyszőrű bárány, Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi, Isten áldása, Az aranyhajú királyfiak, A kutya, a macska és az egér.

  Az óvodás korú gyermekeknek, csoportoknak meghirdetett rajzpályázat tematikája a huszonhét népmesének a vizuális megjelenítése. A pályázatra egy vagy több kiválasztott népmese rajzaival nevezhetnek be. Az alkotásokat A4-es rajzlapra kell elkészíteni, lehet használni színes ceruzát, filctollat, vízfestéket, temperát, pasztellkrétát vagy zsírkrétát. A rajzok hátoldalán kérjük tüntessék fel a lerajzolt népmese címét, a kis alkotó nevét, az intézmény, a csoport és az óvopedagógus nevét. Amennyiben az adott csoport több népmesét is szeretne lerajzolni, azokat külön küldeményként (pályázati csomagként) kell leadni.
  A beérkezett pályamunkákat egy szakmai zsűri bírálja el, a következő szempontok alapján az eszközhasználat, a tér használata, színábrázolás, esztétikai szempontok, értelmezhetőség, gyermeki játékosság, eredetiség.
  A legjobb pályamunkák tulajdonosai értékes könyvjutalomban részesülnek és ingyen belépőt nyernek a feldolgozott népmese előadására. A beérkező pályamunkákat 2014. szeptember 30 - október 8. között állítjuk ki, létrehozva különböző mesetereket (közintézményekben, a város parkjában), hogy minél szélesebb célközönséghez tudjuk eljuttatni a gyermekszemmel látott népmeséket.

  A pályázatok leadási határideje: 2014. május 16. (péntek), 13 óra, a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 2 szám, postai irányítószám: 520008).
  A borítékra rá kell írni, hogy MESEALAPÚ RAJZPÁLYÁZAT  és a kiválasztott népmese címét.

 • Fotógaléria:

 •