• 2014. 06. 02.

  IX. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  «« vissza
 • A találkozón fellépő néptáncegyüttesek: a kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttes és a Tisztácska  Néptáncegyüttes, a kézdivásárhelyi Harmatfű Néptáncegyüttes és Gyöngyvirág Tánccsoport, a csernátoni Szakajtó Néptáncegyüttes, a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes, a Százlábúak Ifjúsági Néptáncegyüttes, Százlábacska Gyermek Néptáncegyüttes, a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes és utánpótlása a Borsika Néptáncegyüttes,  a nagybaconi Pásztortűz Néptáncegyüttes, az olaszteleki Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, az erdőfülei Dobó Néptáncegyüttes, a vargyasi Csillagkövetők Néptáncegyüttes, a kovásznai Recefice Néptánccsoport, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Tánccsoport, a zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes, a marosvásárhelyi Napsugár Néptáncegyüttes, a dicsőszentmártoni Kiskökényes Néptáncegyüttes, a Madéfalvi Ifjúsági Néptánccsoport, a csíkszeredai Borsika Néptáncegyüttes, a székelyudvarhelyi Boróka Néptáncegyüttes, a balánbányai Ördögborda és Prücsök Néptáncegyüttesek, a székelykeresztúri Mákvirágok Néptánccsoport, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a kósteleki Szellőcske Néptánccsoport. A magyarországi meghívottak Kisújszállásról érkeznek több generációs tánccsoporttal, a Garaguly és Karakasok Gyermek Néptáncegyüttesek, akik visszatérő vendégei a találkozónak, de idén hozzák magukkal  a Gyöngyök Ifjúsági Néptáncegyüttest és a Nagykun Táncegyüttest is.

  A találkozó programja:

  10.30 – 11.20  Szegény ember királysága – bábjáték  a Cimborák Bábszínház előadásában

  Benedek Elek mesegyűjteményének egyik téglája a "A szegény ember királysága" című mese, mely nélkül nem lenne teljes Elek Apó szellemi hagyatéka. E mese által nemcsak a jól megszokott és elvárt népmesei ízes nyelvet, fordulatokat és agyafúrt gondolkodást kapja ajándékba a néző, hanem ennél sokkal többet. Ez a többlet nem más, mint a számunkra előre megrendeltetett lét elfogadása és az azzal való megbékélés. Az előadást Nagy Kopeczky Kálmán rendezte,  tervezője Deák Barna, kellékese Zajzon Ádám és László Attila, zeneszerzői Csibi Szabolcs és Kelemen István,  játsszák Lukács Emőke, Nagy Kálmán, Péntek Zsuzsa és Nagy Lázár József. Az előadás 3 éves kortól ajánlott.
  11.30 – 11.40           Megnyitó
  11.40 – 14.30           A csoportok fellépése  - 1 rész.
  A rendezvény gálájának első része, ahol az együttesek 8-12 perces műsorokkal mutatkoznak be. Közben kézműves foglalkozás is zajlanak: mézespogácsa díszítése, nemezelés, gyöngyfűzés, bútor festés, szélharang (gyöngyből, nádból), drótékszerek, pulikutya fonalból, bikafingató- népi hangszer készítése, hajgumi filcből stb.
  13.30 – 15.00           Ebéd
  14.30 – 16-00 Szabadtéri játékok: „népiolimpiás” versengős játéksorozat,  rongylabdafoci,  kötélhúzás, zsákbaszökés, fakanalas tojásfutam stb. 
  16.00 – 19.00           A csoportok fellépése  - 2 rész.
  19.00 – 20.00 János Vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című táncos előadás a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásában. 
  Az embernek mindig szüksége van egy kis derűre, felszabadító nevetésre, még inkább válságos időkben, a fojtogató szürke hétköznapok feszültségének feloldására. Talán ez is fontos szerepet játszott abban, hogy a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes felkérte Boka Gábor rendezőt a János vitéz színre vitelére.
  A csíkszeredaiak János vitéze jócskán eltér a megszokottaktól. Elkerüli az operettes talmi csillogást és nem esik a divatos musical csapdájába. Petőfi műve inkább váza, kerete a műsornak. Az előadásban a mesés elemek és a helyzetkomikum fonódnak össze pajkos, helyenként burkoltan pajzán humorral. Nem maradnak ki a napjaink valóságára illő célzások sem, és természetesen van benne sok tánc. A műsor minimális eszköztárral, a régi vásárok vándorszínészei produkciójának hangulatát idézve jó szórakozást nyújt mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek, amint azt a alcímében is jelzi: „táncos képek kicsiknek és nagyoknak, Petőfi Sándor műve nyomán”.
  20.00 – 22.00           Tábortűz és szabadtéri táncház mindenkinek.

      
      „A perkői esemény egy olyan találkozási lehetőség gyerekeknek, ifjaknak, együttes vezetőknek ahol az ügyesebbek példaképet mutathatnak azon egyéneknek, csoportoknak, együtteseknek akik fel szeretnének zárkozni és nem csak a táncban hanem viselkedésben, viseletben, kézműves foglalkozásban, népi játékokban egyaránt, hiszen az egész napos rendezvényen mindezekre sor kerül.” (Virág Endre, főszervező)

      Rossz idő esetén a rendezvényt a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban tartják! A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát! A rendezvényen való részvétel ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak!

  A találkozó szervezői: Kovásza Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala
  Támogató: Kovászna Megye Tanácsa, Communitas Alapítvány

 • Fotógaléria:

 •