• 2013. 03. 03.

    Expoziţia itinerantă Ouăle încondeiate din judeţul Covasna

    «« înapoi
  • Coordonatorul proiectului : Hanna Kolumbán

    Anul acesta, Expoziţia itinerantă va ajunge şi la tradiţionala Sărbătoare a ouălor de Paşti de la Brădet, organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, manifestare pe care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna o sprijină de cîţiva ani, în calitate de partener de proiect. Localnicii vor descoperi în Expoziţie şi în paginile volumului Ouăle încondeiate din judeţul Covasna”  şi exemplare pictate de ei, care fac parte din Colecţia de ouă încondeiate de la Brădet.

    Cartea etnografului Kakas Zoltán „Ouăle încondeiate din judeţul Covasna” a fost lansată anul trecut în mai multe localităţi din judeţ. Pe marginea acestei lansări de carte a fost concepută o expoziţie etnografică cu  printuri, fotografii în rame, exemplare de ouă încondeiate din colecţii, exponatele fiind aranjate pe lăzi pictate manual/mobilier tradiţional popular, alături de instalaţii cu elemente din natură.  Expoziţia a promovat  valori ale creaţiei populare tradiţionale, care reprezintă o componentă esenţială din patrimoniul cultural al zonei. Un mare interes l-a stîrnit păstrarea tradiţiilor de  încondeiere  cu ceară şi metode noi de decorare a ouălor.

    Expoziţia
    itinerantă a avut mai multe vernisaje la Sf. Gheorghe, Covasna, Breţcu, Tîrgu Secuiesc. Vernisajele au fost colorate şi prin prezenţa unor tradiţii culinare, foarte gustate de vizitatori, de pildă  turta dulce în forme de ouă încondeiate. Atmosfera expoziţiei a fost încălzită de muzicieni folk.

    Printurile au refăcut cele mai importante pagini din structura volumui de etnografie lansat, începînd cu cea mai veche colecţie de ouă, pînă la cele mai interesante tehnici noi, tradiţii de paşti, motive populare.

    Autorul volumului monografic, Kakas Zoltán, a vorbit despre procesul de realizare a cărţii, subliniind importanţa integrării acestor tradiţii în ritmurile vieţii noastre de fiecare zi.

  •