• 2022. 12. 22.

  Dienes Andor élete kötetbe szedve

  «« vissza
 • Szerdán, december 21-én az Árkosi Kulturális Központban bemutatásra került Kincses Károly: Kézdivásárhelytől Hoollywoodig. André de Dienes élete és fényképei című kötete. A könyvet, a szerző betegség miatti távollétében Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője ismertette, majd vetítettképes életútismertetősorán vázolta fel a torjaiiskolásfiú családi hátterét, útját,a fotós szakmai pályafutását és a világhírnévvel járó rögös bukkanókat: szerelmeket, csalódásokat.

  Kincses Károly és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös célja bemutatni mindazt, amit a kézdivásárhelyi születésű Dienes Andor fotóművész, világhírű sztárfotós megvalósított:”Ez a könyv Ikafalvi Diénes Andor György (1913–1985) útját követi végig a kézdivásárhelyi, torjai iskolásfiútól indulva, aki 12 évesen elhagyta szülőföldjét, s kíséri addig a sikeres emberig, akit a fotótörténet André de Dienesként ismer, akinek fényképei mára a világ fotóműkereskedelmében dollárezrekért kelnek el, akinek kalandos életéhez rengeteg további történet kapcsolódik, aki a sztárikonná váló Marilyn Monroe felfedezője, de nem első szeretője volt.”

  Sokan és sokféleképpen írtak már Dienesről, de Kincses Károly jelen könyvében a székely értékrenddel felruházott embert kutatja, s legfőképpen arra próbál választ találni, hogy hogyan határozta ez meg létét, cselekedeteit és választásait, illetve hogy hogyan találta meg önmagát az emigrációban, hiszen „látásmódját valamilyen módon meghatározták a táj- és városélmények, a személyes életét átszövő tragikus szálak... Későbbi élete a szülőhelyésazelsőszocializációsélményekhatásaitmutatja.”-írja aszerző.

  A MUUS Collection jóvoltából a kötet 124 darab Dienes fotót is tartalmaz, olyanokat, amelyek elsőként jelennekmegmagyar nyelvű nyomtatásban.

  A kötet megvásárolható a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Szabadság tér 2. szám), a kiállításpedigdecember 27-ig tekintkinthető meg az Árkosi Kulturális Központban.

 • Fotógaléria:

 •