• 2023. 10. 16.

  XI. Mozsika Népzenei Műhelymunka • Beszámoló

  «« vissza
 • A XI. Mozsika Népzenei Műhelymunkára 2023.augusztus 27. – szeptember 1.között került sor Csernátonban (Kovászna megye) 37, elsősorban Kovászna megyei személy részvételével.

  A rendezvény hosszú távú célja népzenénk, néptáncaink, népszokásaink továbbadása, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése volt, rövid távú célként pedig népzenénk éltetését, a népzenei együttesek kialakulásának elősegítését, illetve népi hangszereink megszerettetését tűztűk ki.

  A műhelymunka keretében a résztvevők, érdeklődésük szerint kétféle tevékenységen vettek részt: 

  1.népdaltanulás vagy 
  2.hegedűn, brácsán, nagybőgőn, harmonikán történő népzeneoktatás.

  A népdaloktatáson résztvevők udvarhelyszéki- és felsőháromszéki népdalokat, míg a népzene-oktatás résztvevői sóvidéki- és udvarhelyszéki népzenét tanultak.

  A hegedűn, brácsán, nagybőgőn és harmonikán történő oktatást Fazakas Levente és Görbe Gyopár-Mária(hegedű),Szilágyi László(brácsa, harmonika), Bajna György(nagybőgő) vezették le, népdalokat pedig István Ildikó, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola ének- és tánctanára oktatott. 

  A műhelymunka során szerzett ismereteket a résztvevők az esemény  zárónapján, 2023. szeptember 1-én mutatták be egymásnak, valamint a nagyközönségnek (elsősorban a résztvevők hozzátartozóinak).

  Támogatók:

  NKA (Nemzeti Kulturális Alap -www.nka.hu),

  Halmos Béla program (www.halmosbelaprogram.hu),

  Romániai Magyar Demokrata Szövetsége ésCommunitas Alapítvány (https://www.communitas.ro/).

  Mágori István,

  programfelelős

  ​​​

 •