• Aktuális hírek

 • 2023. 10. 07.

  Női szerepek a Visorban/Vizorban

  Október 6-án Ujj Zsuzsi fotós, költő, performer és dalszerző „Nekem a szárnyamat már senki sem szegheti” című kiállítása nyitotta a Visor – Székelyföldi Fotófesztivál harmadik kiadását, akinek ’86–91 között készített fotóperformanszai – saját bevallása szerint – a kiszolgáltatottságról, az elesettségről, a halálról és a szeretetlenségről, de a szépségről is szólnak. Az emberi esendőségről. Ujj Zsuzsi több mint 30 éve nem vett fényképezőgépet a kezébe és dalokat sem nagyon írt, művészete mégis aktuális. Napjainkban fedezik fel újra Magyarországon és külföldön képzőművészeti, performansz- és fotós munkásságát. A fotózás, mint művészeti tevékenység 1992-ben lezárult életében, a képei azonban később nemzetközi karriert futottak be. Kiállították őket a bécsi MUMOK-ban, majd a londoni Tate-ben. Azóta New York-i és Los Angeles-i galériákban is bemutatták fotóperformanszait.

 • 2023. 10. 06.

  Kezdetét vette a XIV. Székelyföld Napok

  Hargita, Marosés Kovászna megyék immár 14 éve igyekeznek az egymás közötti értékcserére, arra, hogy bemutassák Székelyföld sajátosságait és szellemi javait a nagyközönségnek. „Jövőnk a kultúra” mottóval vette kezdetét a Székelyföld Napok rendezvénysorozata, október 5-én a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban.
 • 2023. 09. 29.

  3. Visor - Székelyföldi Fotófesztivál

  A vidéki programpontok mellett, a Székelyföld Napoknak idén is lesznek kiemelt rendezvényei: Kovászna megyében immáron harmadik alkalommal kerül sor a Visor – Székelyföldi Fotófesztiválra – számolt be Vargyasi Levente filmes-fotográfus, a 2023. szeptember 28-án tartott sajtótájékoztatón.

 • 2023. 09. 29.

  Hamarosan kezdetét veszi a XIV. Székelyföld Napok

  Október 5. és 15. között Hargita, Kovászna és Maros megyék tanácsai és a hozzájuk tartozó kulturális intézmények 14. alkalommal szervezik meg a Székelyföld Napokat, amelynek idei mottója „Jövőnk a kultúra”. Az idei rendezvénysorozat arra a kulturális örökségre kíván rávilágítani, amelyet elődeink hagyományoztak ránk, s amely - a felnövekvő nemzedék számára is - biztonságos alapként szolgál.

 • 2023. 09. 21.

  》Mozgásfotózás kisvonatból《

  A Visor Székelyföldi Fotófesztivál harmadik kiadásának egyik izgalmas programpontja Feleki István fotóművész Trans - Paysage című tárlata lesz. A fotógráfia szerelmeseinek a kiállított munkák megtekintése mellett lehetőségük adódik részt venni egy különleges műhelymunkán is a fotóművésszel 》mozgásfotózás《 témában.
 • 2023. 08. 31.

  Mozsika népzenei műhelymunka Csernátonban

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében vasárnap kezdődött és pénteken ér véget Felsőcsernátonban a Hanna Panzióban a XI. Mozsika népzenei műhelymunka, melynek hosszú távú célja a népzenénk, néptáncaink, népszokásaink megőrzése, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése. Rövid távú célként a szervezők a népzene művelését, a népzene iránt érdeklődők továbbképzését, szakismeretük fejlesztését, valamint népzenei együttesek létrejöttének elősegítését tűzték ki.
 • 2023. 07. 10.

  Tizennyolcadik módszertani kézműves és néptánc műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében, idén július 3-7. között immár tizennyolcadik alkalommal kerül megszervezésre Csernátonban a Módszertani kézműves és néptánc műhelymunka, amelynek célja az erdélyi pedagógusok szakképzése, egy-egy tájegység táncos elemeinek oktatása annak érdekében, hogy helyesen adják át azokat a következő generációknak.

 • 2023. 07. 10.

  Székely Értékőrök Dél-erdélyi kalandozásai

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Értéktár év elején többfordulós honismereti vetélkedőt hirdetett, amelyen székelyföldi települések képviseltették magukat. A döntőbe jutott első 10 csapat július 4 és 6 között jutalomkiránduláson vett részt Demeter László és Szőts Papp Zsuzsa vezetésével.

 • 2023. 07. 07.

  XI. Mozsika Népzenei Műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében 2023. augusztus 27. – szeptember 1.közöttkerül sor Csernátonban a XI. Mozsika népzenei műhelymunkára.

 • 2023. 06. 23.

  A Moldvai és gyimesi népzene-oktatási műhelymunka beszámolója

  2023. március 3. és április 22. között zajlott le Sepsiszentgyörgyön a 3 alkalomból álló Moldvai és gyimesi népzene-oktatási műhelymunka a REGÖS Ifjúsági és Közművelődési Egyesület szervezésében, partnerségben a Kovászna Megyei Művelődési Központtal.
 • 2023. 06. 06.

  Hungarikum vetélkedő - döntő Balatongyörökön

  Huszonhét csapat mérte össze tudását a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőn, Balatongyörökön, ahol a Kovászna Megyei Művelődési és a Kovászna Megyei Értéktár Központ által megszervezett regionális döntőn továbbjutó két csapat (általános és középiskolai) képviselte Erdélyt. 
 • 2023. 06. 06.

  Néptáncegyüttesek találkoztak

  Tizenhetedik alkalommal került megszervezésre a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozója Kézdiszentlélek búcsújáró hegyén, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának szervezésében.
 • 2023. 05. 31.

  Több mint ezerkétszáz ifjú táncos érkezik Perkőre

  Szombaton, június 3-án, tizenhetedik alkalommal kerül megszervezésre a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozója a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának közös szervezésében.

 • 2023. 05. 24.

  Független fotósok székelyföldi versenye

  Idén 2023.október 6-15 között kerül megrendezésre a harmadik Visor - Székelyföldi Fotófesztivál. A Visor - Székelyföldi Fotófesztiválkapcsolódási felületet biztosít a műkedvelő és hivatásos fotó(sok) találkozásának, a helyi és a nemzetközi fotográfusok bemutatkozásának és együttműködésének a közös gondolkodás és alkotás jegyében.

  A Független fotósokszékelyföldiversenyeegy új programpontja aVisor - Székelyföldi Fotófesztivál-nak.


 • 2023. 05. 11.

  2023-ban is folytatódik a Kultúr Suli

  2022-ben, - Kultúr Suli néven - kistestvérrel gyarapodott a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának Kultúr-Kültér nevet viselő programsorozata, amely elsősorban vidéki iskolákba, óvodákba juttat el produkciókat: interaktív előadásokat, gyermekfoglalkozásokat, koncerteket, bábszínházi előadásokat.

 • 2023. 05. 05.

  Megnyílt a 2023-as Csoma tárlat

  A 33. Csoma-napok keretén belül tegnap, május 4-én került sor az “Idő… kapu a múltba, kapu a jövőbe’ pályázatra bejutott művészek alkotásaiból megrendezett Csoma-tárlat megnyitójára a kovásznai Kádár László Képtárban.

 • 2023. 05. 04.

  Petőfi él - előadás

  A költőóriás, Petőfi Sándor élete és munkássága köré szervezett rendezvénysorozat részeként május 13-án, szombaton, a felsőrákosi kultúrházban a szentivánlaborfalvi Székely István dalkör lép fel. 
 • 2023. 05. 03.

  Csoma tárlat • kiállításmegnyitó

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzatával, a Kovászna Városi Művelődési Házzal, a kovásznai Kádár László Képtárral és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel együttműködésben, ez év januárjában „Idő... kapu a múltba, kapu a jövőbe”címmel képzőművészeti pályázatot hirdetett.
 • 2023. 04. 25.

  Jól ismerik értékeinket: gyergyói és kézdivásárhelyi csapatok a nemzeti döntőben

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa a Kovászna Megyei Értéktár bizottsággal ez év februárjában Értékeink nyomában címmel Hungarikum vetélkedőt hirdetett 5-8, illetve 9-12 osztályos diákok számára.
 • 2023. 04. 24.

  Székelyföldi Fotóklubok Szemléje – Pályázati felhívás

  Idénoktóber 6-15 között kerül megrendezésre a harmadik Visor - Székelyföldi Fotófesztivál.A Visor - Székelyföldi Fotófesztiválkapcsolódási felületet biztosít a műkedvelő és hivatásos fotó(sok) találkozásának, a helyi és a nemzetközi fotográfusok bemutatkozásának és együttműködésének a közös gondolkodás és alkotás jegyében. Különböző programpontokon találkoznak a társművészetek: képzőművészet, irodalom és zene is szervesen csatlakoznak majd a fényképek világához. •