• Diáknapok

  «« vissza
 • Háromszéki Diáknapok 2010

  Időpont: 2010. május 6-8.
  Időpont: Sepsiszentgyörgy

  A vetélkedő hatodik kiadására 24 csapat nevezett be, amely közül az előselejtező során 16 csapat nyerte el a jogot a vetélkedőn való részvételre. A 340 diákból, 2 kovásznai csapat és a vetélkedő vendégcsapata Déváról érkezett, Kovászna megye szórványprogramjának részeseként.
  A vetélkedő célja, hogy a diákok szabadidejének eltöltésére hasznos és értelmes alternatívát nyújtson, felébressze igényüket a csapatmunka iránt és olyan helyzeteket teremtsen, ahol a közösségi lét megtapasztalása maradandó élményeket nyújt.
  Az előző évekhez képest a 2010-es Háromszéki Diáknapok szerkezetében, szabályzatában és a vetélkedőre való bejutás eldöntésében is megújult. A vetélkedőt megelőzte egy három hetes előselejtező, amely hat versenyszámot foglalt magába: Flash mob, Kampány videó, Háromszéki hírességek, Háromszéki Diáknapok Nagykövetei, Fotók Háromszékről és a Teszt.
  A vetélkedő magában foglalt 28 versenyszámot amelyek nagyobb csoportokra bontva a következők: Majális, Fejvadászat, Kultúra, Sport, Helyvadászat. Szombat este a Szakszervezetek Művelődési Ház Nagytermében, a gálán kiderült, hogy  melyik a 2010-es év legügyesebb háromszéki diákcsapata, a legügyesebb KoBaKé csapat valamint fontosnak minősített sportszerűségi díjat  melyik csapat vihette haza.
  Felvonulás Sepsiszentgyörgy Központi parkjából indult a 4-es km-ig. A 17 csapat, szervezői és rendőri kíséretben, sorban egymás után zászlajukat lobogtatva és a csapat himnuszát énekelve vonult át a városon, a majális helyszínére. A hivatalos megnyitót követően a csapatok rövid bemutatkozója következett. A majális versenyszámai: Easy rider, Lóhere gyűjtés, Pitykő, 7kő, Élőszörf, Batle master, Fogat, Létra, Vak volley, Visszavonulás. A majálisnak része volt a főzés is, sajnos az eső miatt a versenyszám nem került pontozásra. A szarkaest, a gyűjtőgetés jegyében zajlott, sörös címkékre, rendszám táblákra és névnaposokra vadásztak.
  Pénteken, a Tanulók Háza udvarán, folytatódott a kihívás. A Kultúra feladatcsoport egyetlen versenyszámot tartalmazott amely több részfeladatból állt. A csapatoknak készíteniük kellett egy élő naptárat amelyben művészeti alkotások szerepeltek. Ezek tematikailag vagy felhasznált alapanyagaikban kötöttek voltak: egy festményt (valamelyik évszakhoz kapcsolódó irodalmi alkotás nyomán) egy hangszert (hulladék alapanyagból), babonát/szokást (évszakhoz kapcsolódó), repülő szőnyeget, takarót (az évszakok színeiből), szobrot (alapanyagai: szappan és fogpiszkáló). Az évszakoknak megfelelő szimbólumokat, melyeket az állat- és növényvilágból kell kiválogatnotok. Ezenkívül az évszaknak megfelelő szimbólumokat, a csapattagok felhasználásával kell elvégezniük és bemutatniuk a zsűrinek. A csapatok ötletes, helyenként igen komplex élő naptárakat tudtak előállítani. Sajnos az aznapi változó idő és erős szél fújás  megviselt pár alkotást, de a zsűri az értékelésnél szem előtt tartotta a kitartó várakozást is.
  Péntek délután, a városi Sportcsarnok és a körülette lévő játéktér adott otthont a HDN sport versenyszámainak. A vetélkedő hangulatán javított, hogy a sportra délután, este került sor. Versenyszámok:  kézilabda, pom-pom bemutatók, szurkolás, malom, sakk, céllövészet, talicska staféta, röplabda lepedővel, szemüveges foci, pin-pong, bányász foci, szánkóhúzás.
  Szombat délelőtt a HELYVADÁSZAT-on, a csapatok találós kérdések megfejtése által kellett különböző helyszíneket felkeresniük és egy közös csapatfotót készíteniük.
  Szombaton 18 órától kezdődött a GÁLA. A Szakszervezetek Művelődési Házában, közel 350 néző,  az 5 döntőbe jutott csapat „mérkőzött” meg az első helyért, Háromszék Legügyesebb Diákcsapata címért. A gála szintekre volt felépítve, minden egyes versenyszám után egy csapat kiesett, de a többi csapat egy megadott szintet teljesített. A JÁTÉKOSOK, ez volt a bejutó szint barátság várat kellett építsenek, magukból. A 4 csapat, aki továbbjutott, a ÉPÍTŐK szintjét teljesítette. A TÜKRÖK szintjén, egy másik HDN-s csapat utánzása volt a téma, olyan szinten, hogy az felismerhető és élvezhető legyen, mind a nézők, mind a zsűri szemében. A 3 továbbjutott csapat a LÁTÓK szintjén kellett feladatot teljesítsen, a Diáknapok kezdése előtt megkapták a feladványt, hogy a néma film jellemzőit felhasználva készíteni kell egy előadást „ A megépített idő” témakörében. Az utolsó szinten A CSAPAT titulusért versenyezett a CANT HOLD US DOWN és a RA(I)NBO(W) alakulatok. A feladat, egy a színpadra varázsolt világban kellett eligazodniuk úgy, hogy a csapat nagy része „világtalan”, ezáltal kiszolgáltatott. A bizalom, az összetartás és a kreativitás döntötte el, hogy a 2010-es „Háromszék Legügyesebb Diákcsapata” címet a Rainbow csapata vihette haza.
  „Háromszék legsportszerűbb diákcsapata” címet, a szervezők döntése alapján, a Bubis Bazáj alakulat nyerte el.
  Projektkoordinátor: Simon Réka – reka_smn@yahoo.com

  Háromszéki Diáknapok 2009

  Időpont: 2009. május 14-16.
  Helyszín: Sepsiszentgyörgy

  Május 14-én, csütörtökön, 320 diák és a szervezőcsapat kivonult a 4 km-nél található kőszínpadhoz, ezzel kezdetét vette egy újabb HDN kiadás. Egyenpólók, ricsaj és üvöltözés, izgalom meg jókedv, ötletes kabalák és zászlók vonták el a járókelők figyelmét. Az érkezés látványosra sikerült, aztán meg a „melyik csapat a leghangosabb” versenyszám nyitotta meg a 2009-es Diáknapokat. A csapat bemutatkozásokat követték az igazi majálisos versenyszámok: piramis építés, főzés, kincsvadászat, élő bowling, labda a karikában, lufi lyukasztás, óriáskígyó, természetbarát és  a hagyományos szemétgyűjtés. A piramis építésnél meglepően kreatívnak bizonyultak a csapatok, egész ügyesen oldották meg a feladatokat, a kincsvadászat jól kifárasztotta a versenyzőket, ami tulajdonképpen a Fair Play díj darabjainak a megszerzését jelentette. Az élő bowling volt a legsikeresebb versenyszám és az óriáskígyó a leglátványosabb. Az estét a Lepkézés zárta, a város minden zugába papír lepkéket rejtettek el a szervezőket segítő fiatal pedagógusok, ezekből minél többet meg kellett találni.
  Pénteken, a Tanulók Háza udvarán folytatódott a megmérettetés. A majálist és lepkézést követően nem volt könnyű egyetlen versenyzőnek sem, frissen belekezdeni a kultúrás kihívásokba. A szervezők által tervezett versenyszámok múlt- és jövőidézésre szólították a csapatokat, U.F.O- járművet kellett készíteni, egy jövőbeli frizurát megidézni, portrét készíteni fűszerek segítségével, feladat volt a szövőszék és a nagyapó zenefájának az elkészítése is, valamint műkörömből domborművet kellett készíteni. Végezetül a helyi hagyományos kultúrát bemutató előadást kellett elkészíteni földön kívüli közönségnek. A csapatok becsületesen állták a próbákat, ötletesebbnél ötletesebb járműveket készítettek, ezeket a végén az előadásukban felhasználták, a jövőbeli frizurák lenyűgözőek és fenomenálisak lettek. A csapatok kreativitásának köszönhetően igazi Nagyapó féle zenefák keltek életre. A kultúra versenyszámaival párhuzamosan a fejvadászaton, csapatonként 3 fiatal rohangált a városban, hogy fényképeket készíthessenek a szervezők által megadott karakterekkel, érdekes helyszíneken. A nap végén, a szarkaest alatt, cigarettacsikkeket és vicceket hajkurásztak a városban és „a 2008-as kedvenc”, a telefonbetyáros játékban is lehetőséget kaptak, hogy kiéljék magukat.
  Szombaton volt minifoci, streetball, gerelydobás, stand, staféta, labda labirintus és pofozó fa, A SPORT versenyszámai  nagy kihívást jelentettek a csapatoknak, mert az előző napok eseményei a legpasszívabb játékost is leterhelik. Minifociban, streetballban, gerelydobásban, standban, stafétában, labda labirintusban és pofozó fában kellett helyt állniuk.
  Este a GÁLÁN izgultak vagy lazultak a diáknapos résztvevők.  A döntő versenyszámai: árnyjáték, szinkron, drótzilla, marionett bábú. Háromszék Legügyesebb Diákcsapata: a Gyilkos Hangyák. A sportszerűségi díjat a baróti FANTOM csapata nyerte el.
  Projektfelelősök: Simon Réka – reka_smn@yahoo.com és Nagy Tünde tundenagy@gmail.com

  • Mini Diáknap

   Időpont: 2008. május 30.
   Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Erzsébet Park

   A Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2008. május 30-dikán, a Gyereknap keretében, Mini Diáknapot szervezett.
   A Háromszéki Diáknapok mintájára kidolgozott 1 órás csapatvetélkedő, I-VI osztályos sepsiszentgyörgyi kisdiákoknak szólt. 5 fős csapatok vetélkedtek óránként egymással  különböző ügyességi, gyorsasági versenyszámokban. A programon 20 csapata vett részt, nagyrészt a Váradi József  I-VIII. Osztályos Iskolából, a Gödri Ferenc I-VIII Osztályos Iskola, a Plugor Sándor Művészeti Líceum és a Székely Mikó Kollégium III-dik és IV-dik osztályaiból jelentkeztek a vállalkozó szellemű kisdiákok. Csebres, fakanalas kidobos, téglás ügyességi játékokban mérkőztek meg egymással, majd mint Hamupipőke a mesében, úgy válogatták a lencse, kukorica, borsó, rizs közé bekevert paszulyszemeket. Ezt követően találós kérdések megválaszolásában jeleskedtek és a park területén elrejtett színes lepkéket vadászták. A pörgős vetélkedő után, izgatottan várták az eredményhirdetést. Természetesen Gyereknap lévén, minden csapat részvételi oklevéllel és ajándékcsomaggal távozott és ígérték, hogy amennyiben jövőben is szervezünk hasonló vetélkedőt, akkor ők itt lesznek és ha majd egyszer „nagyok lesznek”, akkor a Háromszéki Diáknapokon is részt vesznek. A Regös Egyesület fiatal önkéntesei gondolkodhatnak az újabb feladatokon, mert a kicsik és a nagyok egyaránt szeretnek vetélkedni.
   Projektfelelős: Péter Orsolya – peterorsi79@yahoo.com
  • Háromszéki Diáknapok 2008.

   Időpont: 2008. május 8-10.
   Helyszín: Sepsiszentgyörgy

   A 3 éves múltra visszatekintő rendezvény 2008-as kezdése, minden várakozást felülmúlt. A vetélkedő 15 csapatos szerkezete, 10 sepsiszentgyörgyi, 2 kézdivásárhelyi, 1 kovásznai, 1 baróti és egy meghívott veszprémi csapatra korlátozódott. Utólagosan mérlegelve a sepsiszentgyörgyi fiatalok érdeklődését, ez a felépítés kevésnek bizonyult. Az április 1-re meghirdetett beiratkozás, 9 órai kezdésénél, 14 megyeszékhelyi csapat fogadta a szervezőket. A bejutott csapatok öröme és a várólistás csapatok bánata határozta meg a 2008-as Diáknapokra való felkészülés első napját.  Április 17-én lezárult az iratkozási időszak és a vetélkedő hivatalos résztvevői a következő csapatok voltak: ÉpKézLáb, Mégnincsen, Rózsaszín Trabant, Nyomasincs, Diszkópatkányok, Mi vagyunk, Ördögfiókák, Bubis Banzáj, Csodaszarw, Figurr, Booombers, 22-es iránytű. Kézdivásárhely képviseletében a Péterek és a kivételek csapat jelentkezett, Kovásznáról a Peace-OK csapat iratkozott be. Barótról az utolsó száz méteren érkezett a benevezési csomag, a Fantom csapat részéről. A nagyfokú hazai érdeklődést figyelembe véve, a veszprémi csapat visszalépett a vetélkedőből, így a rendezvényen, kizárólagos megfigyelőként vett részt.
   Aztán következett a lázas készülődés, a hagyományos feladatok mellett (himnusz, zászló, kabala), az idén új határidős kihívásokkal is szembesültek a résztvevőink, csapatképet és leírást kellett elkészíteni, amelyek felkerültek a rendezvény honlapjára (www.diaknapok.ro). A város lázban égett, minden kocsma, találkozóhely, diáknapos csapatokkal volt tele, izgatottan készülődtek a megmérettetésre, találgatták a fedőnevekkel ellátott versenyszámokat, stratégiákat szőttek, szövetségeseket kerestek.
   Utolsó 100 méteren a Figurr csapata meggondolta magát és visszalépett a vetélkedőből, esély már nem volt újabb csapat felvételére, így kettős veszteség érte a rendezvényt.
   Május 8-án, csütörtökön, 12 órakor, az Erzsébet Parkban volt a gyülekező, 14 háromszéki csapat és a veszprémiek színes serege tisztelt meg jelenlétével. A központból az Előpatak fele vezető úton, a 4 km-ig diákzsivajtól volt hangos a város, szóltak a himnuszok, indulók, a felvonulás igazi fergeteges hangulatot teremtett. A Booombers csapata, vezette a felvonulást egy bevásárlókocsis hangszóróból zengett a „Jöhet a bum, bum!”, a Mi vagyunk csapata hatalmas kabaláját cipelte miközben katonai pontossággal menetelt előre. A színesebbnél, színesebb saját készítésű pólókban, hatalmas zászlókkal, játékra készen vonultak ki a csapatok a 4 km-nél található kőszínpadhoz, a Diáknapok első helyszínére.
   A hivatalos megnyitót a csapatok bemutatkozó előadásai követték. Sokak szerint nem voltak olyan színvonalasak a csapatbemutatók, mint az eddigi években, talán mert sok volt az új csapat és a régi csapatok oszloposai már kinőtték a rendezvény. A 2008-as év a generációváltás éve, ezért türelem, a magot elvettük, a termés pedig előbb utóbb beérik...
   A majális feladatai: kacsavadászat, íjászat, easy rider, erőforrások, tűzgyújtás, fakanalas játék és a csapatépítő játékok, amit a szervezők találóan „zsákba macskának” neveztek el. Úgy tűnt, hogy zsákba macska lett, mert nem voltak egyforma nehézségűek a játékok, ezért azok a csapatok pontelőnyre tehettek szert, akinek a könnyebbik jutott. Estére a „lepkézés” következett, ami nem kevés meglepetést tartogatott. Ugyanis a csapatok két lepkefajtát kereshettek, a HDN 2008 lepkéit és a Booombers-es pillangókat, amely kicsit összekuszálta az amúgyis fáradt agyakat és felkavarta rendesen az indulatokat. Talán ettől érdekes és szép a Diáknapok, hogy mindig képes a meglepetésre, bár a versenyszámok hagyományosak, a szervezők is és a résztvevők is törekszenek az újításokra. A pénteki nap csendesebben indult, bár minden csapat rettegett a Kult-túra feladataitól, mégis izgalommal várták a megpróbáltatást. A távkötés, mese-maraton, csoportkép készítése, tér-kollázs és tárgyszínház egész napra lefoglalta a résztvevőinket. A csapatok delegátusai a fejvadászatot teljesítették, a város területén kerítették, a szervezők által kiadott célszemélyeket, hogy értékes pontokat érő közös fotókat készíthessenek velük és ezáltal is életre szóló élményeket raktározzanak, amit majd a 10 éves találkozón elmesélhetnek egymásnak.
   Miután a fiatalok megtanították egymást kötni, mesét raktak össze, térkollázsokat készítettek mondókákra, a mesékre forgatókönyveket írtak és előadták fogkefék, fakanalak, WC-kefék, szappantartók, gémkapcsok segítségével...jött az esti próba: a szarkaest. A 2007-es vetélkedőn bevezetett próba, az idén is nagy sikert aratott! Ezúttal „különleges” telefonfülkékre vadásztak, pille palackok kupakjait és cipőfűzőket gyűjtöttek. Diáknaposaink, remekül szórakoztak és az eredmények is sokatmondóak: 16973 kupak és 2709 méter cipőfűző.
   A szombati nap a fáradtságról szólt és a gubancokról. A reggel úgy kezdődött, hogy nem akartak beengedni az uszodába, aztán miután bejutottak a versenyzők és úgy tűnt, hogy akadálymentesen folyik a vetélkedő, hála a gondnoknak, a vadvízi olvasást nem sikerült minden csapatnak befejeznie. De nem csüggedtünk, a neheze még hátra volt. A sportcsarnokban „a csillagok háborogtak”, az all star mérkőzéseknek, a szurkolótáborok és a pom-pom bemutatók varázslatos hangulatot teremtettek. Bár az vetélkedő utolsó száz méterén még mindig kiegyensúlyozott volt a mezőny és a feszültséget érzékelni lehetett, mégis a sportszerűség jegyében teltek a gála előtti órák.
   Ezalatt a színház nagytermében lázasan készülődtek a szervezők az esti gálára. A fények beállítása, a kellékek beszerelése, a hangosítás, a műsorvezetők...szóval.... izgalom, sürgés, forgás. A legjobb gálát akartuk!
   Aztán eljött az idő, a film késett, a gála kezdését csúsztatni kellett. A színfalak mögött csupa idegesség... Aztán elkezdődött a 2008-as Háromszéki Diáknapok fináléja! A döntős csapatok: Csodaszarw, Mi vagyunk, Booombers, Épkézláb és Ördögfiókák. A gála kiesős szerkezetét a tavalyhoz hasonlóan megtartottuk, az akadályokat jól bírták a fáradt hőseink. A zsűri pontozott, leszámítva az utolsó két versenyszámot, ahol pontszámokra és időre ment a verseny. A árveréses játék, a szervezők meglepetésszáma volt, tesztelték a döntősöket! A kisördög „kísértette” őket, hogy a győzelem érdekében mondjanak le valamelyik társukról, de a Csodaszarw, az Ördögfiókák és a Mi vagyunk, igazi csapatokként vették az akadályt. Az utolsó versenyszám meglepetés volt mindenki számára, nézőknek, versenyzőknek egyaránt. A késői óra, a stressz, a fáradtság, az izgalom, a várakozás, a csalódottság, a sikerélmény, a örömkönnyek jellemezték az utolsó órát, amelynek a végén megvolt a nyertes a 2008-as Diáknapok legügyesebb csapata: a Csodaszarw.
   Az ünnepélyes díjátadáson mindenkit jutalmaztak, függetlenül, hogy győztesként vagy vesztesként fejezte be a döntőt. De a részvételért is járt ajándék, elsősorban az emlékek, az élmények ajándéka. A négy éves rendezvény történetében először, az idén  nem a szervezők, hanem a csapatok választották ki maguk közül a „legsportszerűbbet”, így nyert már második alkalommal a baróti Fantom csapat. Ezt követően, a jól megérdemelt buli zárta az idei Háromszéki Diáknapokat. De nosztalgiázásra egész évben lehetőséget nyújt a rendezvény honlapja www.diaknapok.ro, ahol az idei vetélkedő legnagyobb hőseinek: a krónikásoknak olvashatók a cikkei, élménybeszámolói, riportjai és a mázolóknak nézegethetők a fotói, rajzai, festményei. Szép volt fiúk, szép volt lányok!
   Köszönet a 16 önkéntes fiatalnak, aki képes volt helytállni 72 órát, hogy munkájukkal diáktársainak felejthetetlen élményeket szerezzenek és önmagukat újabb élettapasztalattal felvértezze, jövőben is képesek legyenek hasonló rendezvényeket szervezni.
   Projektfelelős: Péter Orsolya – peterorsi79@yahoo.com
  • Háromszéki Diáknapok 2007.

   Időpont: 2007. Május 10-12.
   Helyszín: Sepsiszentgyörgy

   Az előző évekhez képest az idén a Háromszéki Diáknapok programja két és fél napos volt. Versenyszámai: majális, lepkézés, kultúroktogon, fejvadászat, szarkaest, sport dechatlon. Szombat este a Tamási Áron Színházban, a gálán kiderült, hogy melyik a 2007-es év legügyesebb háromszéki diákcsapata, valamint a vetélkedő koncepcióját tekintve fontosnak minősített sportszerűségi díjat melyik csapat vihette haza.

   A többhelyszínes vetélkedő programja:

   Május 10. - csütörtök: MAJÁLIS a 4 km kőnél (Sepsiszentgyörgy - Előpatak közötti útvonalon); LEPKÉZÉS a város területén.
   12.00 - Felvonulás Sepsiszentgyörgy Központi parkjából a 4es km-ig. Mind a 12 csapat, amely 240 diákot jelent, sorban egymás után zászlajukat lobogtatva és a csapat himuszát énekelve vonult át a városon, a majális helyszínére.
   Versenyszámok: Bemutatkozás: minden csapat bemutatta kedvenc könyvét, kabaláját és elénekelte himnuszát. Színvonalas bemutatóknak voltunk tanúi. Az előző évekhez képest, amikor a sportcsarnok volt a helyszíne ennek a versenyszámnak, az idei sikerült a legszínesebbre és a leglátványosabbra. Úgy tűnik a csapatok bemutatkozását illetően a szervezők megtalálták az ideális helyszínt, a 4 km-nél található kőszínpadot. Tokányfőző verseny: a csapatok a szervezőktől kapott alapanyagokból és a hozott fűszerekből és más kiegészítőkből főzték meg az aznapi ebédet, amit egy 5 tagú zsűri bírált el. Sátorépítés: A csapatok nagyrésze az épített sátorban szolgálta fel az elkészített "tokányt", helyenként szinte vendéglői hangulatot idézve... Bogárgyűjtés, négylevelű lóhere gyűjtés, "sommer"-evőverseny, méta bajnokság mind a jókedvet, a vidámságot és a majálishoz illő hangulatot szolgáltatták. Lepkézés: 2005 óta talán ez a legkedveltebb versenyszáma a Diáknapoknak! Minden évben a város területén elrejtett „papírlepkék” várják a kalandvágyó diáknaposokat. A csapatok a helyszínekre vonatkozó információkat találós kérdések formájában kapják kézhez és az a feladat, hogy éjfélig minél több lepkét begyűjtsenek. Minden lepke egy általános műveltségi kérdést tartalmazott. A csapatok kizárólagosan a helyes válaszokkal tudták értékesíteni a pontokat.
   Május 11. - péntek:
   KULTÚROKTOGON, a Városi Művelődési Házban;
   Próbák:
   - sztárbábu készítése fakanálból és hulladék szövetekből, majd klipforgatás az elkészített bábukkal.
   - hulladékruha készítés és divatbemutató
   - kampány: "Add el anyád az EU-nak" - szórólap készítés
   - fabulaírás, csapatok kezdőbetűjével, max.80 szó
   - híres épületek „pufulet”-ből
   FEJVADÁSZAT és SZARKAEST a város területén.
   A fejvadászat versenyszáma személyekhez kötődik. Csapatonként 4 diák és egy fényképezőgép a feladat alapfeltétele. A sepsiszentgyörgyi polgármester titkárnőjét, a mozdonyvezetőt, vörös hajú óvódás kislányt, hóembert és ehhez hasonló személyeket illetve személyiségeket voltak hivatottak megkeresni a bátor diáknaposaink. A versenyszám újdonságként számított, ezért magas népszerűségnek örvendett.
   A szarkaest alatt a csapatok részéről elvárt tevékeny a keresés, a gyűjtés volt. Lepecsételt, aznapi fizetési bizonylatokat, névjegykártyákat, csillag formájú vagy nevű tárgyak sokaságának begyűjtése volt a tétje a versenyszámnak. A szervezők meglepetésére zsákszámra gyűltek a fizetési bizonylatok, névjegykártyák, megszámlálása egyenes képtelenségnek bizonyult, ezért a mennyiség volt az értékelési kritérium. A versenyszám közkedveltsége arra ösztönzi a szervezőket a következő évek programjában is szerepeljen a szarkaest.
   Május 12. - szombat: SPORTDECHATLON, a Kereskedelmi Iskolában;
   Próbák: foci, kosár, summo, erős csajok, malom, pittykő, trabant húzás, staféta.
   Fárasztó volt a szombati nap, mind a csapatok, mind a szervezők részére. Az előző két nap fáradtsága a szombati dechatlon-os próbákon köszönt vissza. Mindenki ideges, türelmetlen volt és erre jócskán rájátszott a napsütés, a meleg.
   A 18 órától kezdődő GÁLA előkészítése nem volt zökennőmentes, az időhiánnyal és a kimerültséggel rendesen küszködtek a szervezők.
   A gála a Tamási Áron Színházban zajlott, ahol a 4, döntőbe jutott csapat "mérkőzött" meg az első helyért, Háromszék Legügyesebb Diákcsapata címért. Egy különálló zsűri pontozta a versenyszámokat: Sztakics Éva - Sepsziszentgyörgy alpolgármestere, Keresztély Irma - főtanfelügyelő, Tischler Ferenc - Kovászna Megyei Ifjúsági Igazgatóság igazgatója, Bodor László - Communitas Alapítvány, Nemes Előd - Kovászna Megye Tanácsa, Péter Orsolya - Kovászna Megyei Művelődési Központ, Pozsony János Csaba - Antal Árpád parlamenti képviselő irodavezetője. A gála újdonsága a a kiesős rendszer volt. Minden versenyszám után az egyik döntős csapattól elbúcsúztunk, a tény, hogy bármilyen kis rontás a kiesést eredményezheti, növelte a feszültséget. A Diáknapok csúcspontja, a gála utolsó mozzanata volt, amikor a résztvevő diákcsapatok döntötték el a két döntős csapat közül, hogy ki legyen a győztes. A nyertes kiválasztását a saját csapatuk zászlójának átadásával jelezték.
   Háromszék legügyesebb diákcsapata a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum „ME-MECHANIKUS”-ai lettek. Nyereményük egy 1 hetes besenyői tábor.
   A sportszerűségi díját pedig a baróti Fantom csapat vitte haza.
   1. Mechanikusok (Sepsiszentgyörgy)
   2. Csodaszarv (Sepsiszentgyörgy)
   3. Cipzár (Sepsiszentgyörgy)
   4. Zöld Bakancs (Sepsiszentgyörgy)
   További résztvevők: Mi vagyunk (Sepsiszentgyörgy),  Kandúr (Sepsiszentgyörgy),   Vérengző csigák (Sepsiszentgyörgy), Rózsaszín Trabant (Sepsiszentgyörgy), Kripta kukacok (Kovászna), Fekete Sereg (Sepsiszentgyörgy),  Fantom (Barót), Ördögfiókák (Sepsiszentgyörgy).
   Projektfelelős: Péter Orsolya – peterorsi79@yahoo.com
  • Háromszéki Diáknapok 2006.

   Időpont: 2006. május 5-6.
   Helyszín: Sepsiszentgyörgy

   A 2006-os rendezvényt is a - sportszerűség, csapatszellem és jó hangulat - alappilléreire épített a Háromszéki Diáknapok szervezőcsapata.
   A 2 napos vetélkedő alatt jutott mindenből - hidegből, melegből, jóból és rosszból, örömből és bánatból, sikerből és kudarcból egyaránt. Voltak éles viták, aláírt petíció, csapatvezetői megbeszélést követő "kizárásos" szavazás, de voltak egymásnak szurkoló csapatok, örömkönnyek, hála és köszönet a szervezők irányában, hogy újra lehetőséget biztosítottak az ismerkedésre, szórakozásra, sportolásra és művelődésre.
   Újra kiderült, hogy mennyire különböző tud lenni az egyik fiatal a másiktól, mérvadó az otthoni nevelés, az iskolai közeg, a baráti társaság. A "bármi áron nyerni vagy a tisztességesen játszani?!" dilemmával rendesen küzdöttek diáknapos hőseink.
   Kreativitásban és probléma megoldásban is jeleskedtek a diákok, kiderült, hogy nem túl bonyolult magyar irodalmi művek címeiből népdalt költeni, sőt releváns társadalmi problémák is elhangzottak: " Vigyázat az alkohol öl!", "Nagyon sok a kóbor kutya és kevés a menhely!", "Ne ítélkezz embertársaid fölött, amíg nem ismered azokat!", "A megépített időnk…" problémájára született számos megoldás. Ötletesebbnél ötletesebb makettek készültek arról, hogy az ifjúság hogyan látná városunk Szent-György szobrának utódját.
   Első helyezés vagy utolsó, nem számít, a részvétel volt a fontos!
   Projektfelelős: Péter Orsolya – peterorsi79@yahoo.com

  Háromszéki Diáknapok 2005

  Időpont: 2005. Május 6-7.
  Helyszín: Sepsiszentgyörgy

  A Háromszéki diáknapok résztvevő csapatai: Hétmérföldes tornacsuka, Vérengző csigák, A Kanyar, Friends in Black, Cipzár.
  A résztvevő csapatok a sepsiszentgyörgyi iskolák diákjai voltak, de egyetlen csapat sem csak kizárólagosan egy iskolát képviselt!
  A két napos rendezvény alatt a Mikes Kelemen Líceum, Református Kollégium, Székely Mikó Kollégium, Puskás Tivadar Líceum, Kereskedelmi Iskola, Kós Károly Iskolaközpont diákjai versengtek egymással a "legügyesebb háromszéki diákcsapat" címért.
  A pénteki program versenyszámai a csapatok bemutatkozása, a női focibajnokság és lepkevadászat voltak. A bemutatkozás alatt minden csapatnak lehetősége volt bemutatni a közösen alkotott zászlót, himnuszt és kabbalát. A női fociban minden csapat lányosztaga összemérte erejét és tudását a pályán valamint minden csapat szurkolótábora teljesített a lelátón. Ebben a versenyszámban a csapatokat nemcsak a megnyert mérkőzéseket, hanem a szurkolótáborok kitartását, eredetiségét és volumenét is pontoztuk. A női focibajnokság alatt a résztvevőknek lehetőségük nyílt szavazni a legszebb focistára is. A szavazatok alapján a Miss Foci címet, "A Kanyar" csapatának játékosa, Ónus Mónika nyerte el.
  A pénteki nap utolsó versenyszáma a lepkevadászat volt, ahol a csapatok feladataként kapták, hogy különböző helyszínekről minél több lepkét begyűjtsenek. A helyszínek egy feladatlapon, találós kérdések formájában voltak elrejtve. A csapatok helytálltak, annak ellenére, hogy az időjárási viszonyok nem kedveztek a kinti lepkevadászatnak és éjfélig a 600 elrejtett lepkébol, 344-et gyűjtöttek be.
  A szombati program 8-kor kezdődött a előző nap feladott, kirakott puzzlejáték leadásával, ahol egy csapat kivételével a többi maximálisan teljesített. 8-kor párhuzamosan két új versenyszám is indult: a dechatlon és a kultúrtriatlon.
  A dechatlonon a csapatok 6 résztvevővel 9 próba (kosárlabda, kötélhúzás, falmászás, célba lövés, talicskázás, gördeszkázás, foci teniszlabdával, futás és úszás) keretében mérték össze erejüket.
  A kultúrtriatlon három feladatának (hangszerkészítés hulladék anyagokból, meseírás újságból kivágott szavakból és a megírt mesék bemutatása színpadi produkciók formájában) a megoldásában az egész csapat részt vett.
  A eredményhirdetés előtt két csapatnak már szinte biztos volt a döntőbe jutás, a harmadik helyért szoros küzdelem folyt. Végül a pontozás tükrében a három döntős csapat: a CIPZÁR, a FRIENDS IN BLACK és a VÉRENGZŐ CSIGÁK csapatai lettek.
  A döntő moderátora a MIX FM Rádió műsorvezetője, Grubisics Levente volt.
  A végső hajrában, a döntős csapatok 5-5 játékossal vettek részt, csapatismereti kérdések, ügyességi próbák, kretivítást igénylő feladatokat kellett teljesítsenek.
  A nyertesek:
  1. "Legügyesebb háromszéki csapatok": CIPZÁR és a VÉRENGZŐ CSIGÁK
  3.  FRIENDS IN BLACK
  A szervezők különdíját, a Diáknapok "legfair-play-ebb csapata" címet a KANYAR csapata nyerte el.
  A két nyertes csapat a kapott ajándékcsomagot felajánlotta a helyi árvaházas gyerekeknek.
  Projektfelelősök: Péter Orsolya – peterorsi79@yahoo.com és Mágori István - istvan_magori@yahoo.com

 •