• Diáknapok - 2007

 • Háromszéki Diáknapok 2007.

  Időpont: 2007. Május 10-12.
  Helyszín: Sepsiszentgyörgy

  Az előző évekhez képest az idén a Háromszéki Diáknapok programja két és fél napos volt. Versenyszámai: majális, lepkézés, kultúroktogon, fejvadászat, szarkaest, sport dechatlon. Szombat este a Tamási Áron Színházban, a gálán kiderült, hogy melyik a 2007-es év legügyesebb háromszéki diákcsapata, valamint a vetélkedő koncepcióját tekintve fontosnak minősített sportszerűségi díjat melyik csapat vihette haza.

  A többhelyszínes vetélkedő programja:

  Május 10. - csütörtök: MAJÁLIS a 4 km kőnél (Sepsiszentgyörgy - Előpatak közötti útvonalon); LEPKÉZÉS a város területén.
  12.00 - Felvonulás Sepsiszentgyörgy Központi parkjából a 4es km-ig. Mind a 12 csapat, amely 240 diákot jelent, sorban egymás után zászlajukat lobogtatva és a csapat himuszát énekelve vonult át a városon, a majális helyszínére.
  Versenyszámok: Bemutatkozás: minden csapat bemutatta kedvenc könyvét, kabaláját és elénekelte himnuszát. Színvonalas bemutatóknak voltunk tanúi. Az előző évekhez képest, amikor a sportcsarnok volt a helyszíne ennek a versenyszámnak, az idei sikerült a legszínesebbre és a leglátványosabbra. Úgy tűnik a csapatok bemutatkozását illetően a szervezők megtalálták az ideális helyszínt, a 4 km-nél található kőszínpadot. Tokányfőző verseny: a csapatok a szervezőktől kapott alapanyagokból és a hozott fűszerekből és más kiegészítőkből főzték meg az aznapi ebédet, amit egy 5 tagú zsűri bírált el. Sátorépítés: A csapatok nagyrésze az épített sátorban szolgálta fel az elkészített "tokányt", helyenként szinte vendéglői hangulatot idézve... Bogárgyűjtés, négylevelű lóhere gyűjtés, "sommer"-evőverseny, méta bajnokság mind a jókedvet, a vidámságot és a majálishoz illő hangulatot szolgáltatták. Lepkézés: 2005 óta talán ez a legkedveltebb versenyszáma a Diáknapoknak! Minden évben a város területén elrejtett „papírlepkék” várják a kalandvágyó diáknaposokat. A csapatok a helyszínekre vonatkozó információkat találós kérdések formájában kapják kézhez és az a feladat, hogy éjfélig minél több lepkét begyűjtsenek. Minden lepke egy általános műveltségi kérdést tartalmazott. A csapatok kizárólagosan a helyes válaszokkal tudták értékesíteni a pontokat.
  Május 11. - péntek:
  KULTÚROKTOGON, a Városi Művelődési Házban;
  Próbák:
  - sztárbábu készítése fakanálból és hulladék szövetekből, majd klipforgatás az elkészített bábukkal.
  - hulladékruha készítés és divatbemutató
  - kampány: "Add el anyád az EU-nak" - szórólap készítés
  - fabulaírás, csapatok kezdőbetűjével, max.80 szó
  - híres épületek „pufulet”-ből
  FEJVADÁSZAT és SZARKAEST a város területén.
  A fejvadászat versenyszáma személyekhez kötődik. Csapatonként 4 diák és egy fényképezőgép a feladat alapfeltétele. A sepsiszentgyörgyi polgármester titkárnőjét, a mozdonyvezetőt, vörös hajú óvódás kislányt, hóembert és ehhez hasonló személyeket illetve személyiségeket voltak hivatottak megkeresni a bátor diáknaposaink. A versenyszám újdonságként számított, ezért magas népszerűségnek örvendett.
  A szarkaest alatt a csapatok részéről elvárt tevékeny a keresés, a gyűjtés volt. Lepecsételt, aznapi fizetési bizonylatokat, névjegykártyákat, csillag formájú vagy nevű tárgyak sokaságának begyűjtése volt a tétje a versenyszámnak. A szervezők meglepetésére zsákszámra gyűltek a fizetési bizonylatok, névjegykártyák, megszámlálása egyenes képtelenségnek bizonyult, ezért a mennyiség volt az értékelési kritérium. A versenyszám közkedveltsége arra ösztönzi a szervezőket a következő évek programjában is szerepeljen a szarkaest.
  Május 12. - szombat: SPORTDECHATLON, a Kereskedelmi Iskolában;
  Próbák: foci, kosár, summo, erős csajok, malom, pittykő, trabant húzás, staféta.
  Fárasztó volt a szombati nap, mind a csapatok, mind a szervezők részére. Az előző két nap fáradtsága a szombati dechatlon-os próbákon köszönt vissza. Mindenki ideges, türelmetlen volt és erre jócskán rájátszott a napsütés, a meleg.
  A 18 órától kezdődő GÁLA előkészítése nem volt zökennőmentes, az időhiánnyal és a kimerültséggel rendesen küszködtek a szervezők.
  A gála a Tamási Áron Színházban zajlott, ahol a 4, döntőbe jutott csapat "mérkőzött" meg az első helyért, Háromszék Legügyesebb Diákcsapata címért. Egy különálló zsűri pontozta a versenyszámokat: Sztakics Éva - Sepsziszentgyörgy alpolgármestere, Keresztély Irma - főtanfelügyelő, Tischler Ferenc - Kovászna Megyei Ifjúsági Igazgatóság igazgatója, Bodor László - Communitas Alapítvány, Nemes Előd - Kovászna Megye Tanácsa, Péter Orsolya - Kovászna Megyei Művelődési Központ, Pozsony János Csaba - Antal Árpád parlamenti képviselő irodavezetője. A gála újdonsága a a kiesős rendszer volt. Minden versenyszám után az egyik döntős csapattól elbúcsúztunk, a tény, hogy bármilyen kis rontás a kiesést eredményezheti, növelte a feszültséget. A Diáknapok csúcspontja, a gála utolsó mozzanata volt, amikor a résztvevő diákcsapatok döntötték el a két döntős csapat közül, hogy ki legyen a győztes. A nyertes kiválasztását a saját csapatuk zászlójának átadásával jelezték.
  Háromszék legügyesebb diákcsapata a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum „ME-MECHANIKUS”-ai lettek. Nyereményük egy 1 hetes besenyői tábor.
  A sportszerűségi díját pedig a baróti Fantom csapat vitte haza.
  1. Mechanikusok (Sepsiszentgyörgy)
  2. Csodaszarv (Sepsiszentgyörgy)
  3. Cipzár (Sepsiszentgyörgy)
  4. Zöld Bakancs (Sepsiszentgyörgy)
  További résztvevők: Mi vagyunk (Sepsiszentgyörgy),  Kandúr (Sepsiszentgyörgy),   Vérengző csigák (Sepsiszentgyörgy), Rózsaszín Trabant (Sepsiszentgyörgy), Kripta kukacok (Kovászna), Fekete Sereg (Sepsiszentgyörgy),  Fantom (Barót), Ördögfiókák (Sepsiszentgyörgy).
  Projektfelelős: Péter Orsolya – peterorsi79@yahoo.com