• Diáknapok - 2010

 • Háromszéki Diáknapok 2010

  Időpont: 2010. május 6-8.
  Időpont: Sepsiszentgyörgy

  A vetélkedő hatodik kiadására 24 csapat nevezett be, amely közül az előselejtező során 16 csapat nyerte el a jogot a vetélkedőn való részvételre. A 340 diákból, 2 kovásznai csapat és a vetélkedő vendégcsapata Déváról érkezett, Kovászna megye szórványprogramjának részeseként.
  A vetélkedő célja, hogy a diákok szabadidejének eltöltésére hasznos és értelmes alternatívát nyújtson, felébressze igényüket a csapatmunka iránt és olyan helyzeteket teremtsen, ahol a közösségi lét megtapasztalása maradandó élményeket nyújt.
  Az előző évekhez képest a 2010-es Háromszéki Diáknapok szerkezetében, szabályzatában és a vetélkedőre való bejutás eldöntésében is megújult. A vetélkedőt megelőzte egy három hetes előselejtező, amely hat versenyszámot foglalt magába: Flash mob, Kampány videó, Háromszéki hírességek, Háromszéki Diáknapok Nagykövetei, Fotók Háromszékről és a Teszt.
  A vetélkedő magában foglalt 28 versenyszámot amelyek nagyobb csoportokra bontva a következők: Majális, Fejvadászat, Kultúra, Sport, Helyvadászat. Szombat este a Szakszervezetek Művelődési Ház Nagytermében, a gálán kiderült, hogy  melyik a 2010-es év legügyesebb háromszéki diákcsapata, a legügyesebb KoBaKé csapat valamint fontosnak minősített sportszerűségi díjat  melyik csapat vihette haza.
  Felvonulás Sepsiszentgyörgy Központi parkjából indult a 4-es km-ig. A 17 csapat, szervezői és rendőri kíséretben, sorban egymás után zászlajukat lobogtatva és a csapat himnuszát énekelve vonult át a városon, a majális helyszínére. A hivatalos megnyitót követően a csapatok rövid bemutatkozója következett. A majális versenyszámai: Easy rider, Lóhere gyűjtés, Pitykő, 7kő, Élőszörf, Batle master, Fogat, Létra, Vak volley, Visszavonulás. A majálisnak része volt a főzés is, sajnos az eső miatt a versenyszám nem került pontozásra. A szarkaest, a gyűjtőgetés jegyében zajlott, sörös címkékre, rendszám táblákra és névnaposokra vadásztak.
  Pénteken, a Tanulók Háza udvarán, folytatódott a kihívás. A Kultúra feladatcsoport egyetlen versenyszámot tartalmazott amely több részfeladatból állt. A csapatoknak készíteniük kellett egy élő naptárat amelyben művészeti alkotások szerepeltek. Ezek tematikailag vagy felhasznált alapanyagaikban kötöttek voltak: egy festményt (valamelyik évszakhoz kapcsolódó irodalmi alkotás nyomán) egy hangszert (hulladék alapanyagból), babonát/szokást (évszakhoz kapcsolódó), repülő szőnyeget, takarót (az évszakok színeiből), szobrot (alapanyagai: szappan és fogpiszkáló). Az évszakoknak megfelelő szimbólumokat, melyeket az állat- és növényvilágból kell kiválogatnotok. Ezenkívül az évszaknak megfelelő szimbólumokat, a csapattagok felhasználásával kell elvégezniük és bemutatniuk a zsűrinek. A csapatok ötletes, helyenként igen komplex élő naptárakat tudtak előállítani. Sajnos az aznapi változó idő és erős szél fújás  megviselt pár alkotást, de a zsűri az értékelésnél szem előtt tartotta a kitartó várakozást is.
  Péntek délután, a városi Sportcsarnok és a körülette lévő játéktér adott otthont a HDN sport versenyszámainak. A vetélkedő hangulatán javított, hogy a sportra délután, este került sor. Versenyszámok:  kézilabda, pom-pom bemutatók, szurkolás, malom, sakk, céllövészet, talicska staféta, röplabda lepedővel, szemüveges foci, pin-pong, bányász foci, szánkóhúzás.
  Szombat délelőtt a HELYVADÁSZAT-on, a csapatok találós kérdések megfejtése által kellett különböző helyszíneket felkeresniük és egy közös csapatfotót készíteniük.
  Szombaton 18 órától kezdődött a GÁLA. A Szakszervezetek Művelődési Házában, közel 350 néző,  az 5 döntőbe jutott csapat „mérkőzött” meg az első helyért, Háromszék Legügyesebb Diákcsapata címért. A gála szintekre volt felépítve, minden egyes versenyszám után egy csapat kiesett, de a többi csapat egy megadott szintet teljesített. A JÁTÉKOSOK, ez volt a bejutó szint barátság várat kellett építsenek, magukból. A 4 csapat, aki továbbjutott, a ÉPÍTŐK szintjét teljesítette. A TÜKRÖK szintjén, egy másik HDN-s csapat utánzása volt a téma, olyan szinten, hogy az felismerhető és élvezhető legyen, mind a nézők, mind a zsűri szemében. A 3 továbbjutott csapat a LÁTÓK szintjén kellett feladatot teljesítsen, a Diáknapok kezdése előtt megkapták a feladványt, hogy a néma film jellemzőit felhasználva készíteni kell egy előadást „ A megépített idő” témakörében. Az utolsó szinten A CSAPAT titulusért versenyezett a CANT HOLD US DOWN és a RA(I)NBO(W) alakulatok. A feladat, egy a színpadra varázsolt világban kellett eligazodniuk úgy, hogy a csapat nagy része „világtalan”, ezáltal kiszolgáltatott. A bizalom, az összetartás és a kreativitás döntötte el, hogy a 2010-es „Háromszék Legügyesebb Diákcsapata” címet a Rainbow csapata vihette haza.
  „Háromszék legsportszerűbb diákcsapata” címet, a szervezők döntése alapján, a Bubis Bazáj alakulat nyerte el.
  Projektkoordinátor: Simon Réka – reka_smn@yahoo.com