• 2007. - A Találkozások Éve

 • A Művelődési Központ történetének legzsúfoltabb évének, kétségtelen a 2007-es ÉV tehető! A HÁROMSZÉKI MAGYAROK VILÁGTALÁLKOZÓJA a példaértékű közösségiség lehetőségének mintázata volt.
  Az éves tevékenység tekintetében is, a hangsúly a közösségépítésre, közösségformálásra tevődött, célcsoport szerint. Az együvé tartozás érzését és az együtt gondolkodás fontosságát erősítő rendezvények, programok, képzések sorát sikerült megvalósítani.

  A TALÁLKOZÁSOK ÉVÉNEK programjai:

  1. Háromszék legfiatalosabb településein indított ifjúsági szolgáltató irodák működtetése
  2. Székházavató és a Háromszéki Értéktérkép bemutatója
  3. Kovászna és Hargita megyei művelődésszervezők találkozója
  4. Háromszéki Diáknapok 2007
  5. Kulturális rendezvényiroda menedzserképző
  6. Kulturális intézményvezető képző
  7. TELEP.1 – alkotótábor
  8. Megyei Amatőr színjátszó és rendezőképző tábor
  9. Háromszéki Magyarok Világtalálkozója
  10. Őszi Közművelődési Napok helyett
  11. Gyerekrajz kiállítás

   

  HÁROMSZÉKI MAGYAROK VILÁGTALÁLKOZÓJA
  Időpontja: 2007. AUGUSZTUS 17-20.
  Helyszínek: Kovászna megye összes települése

  Mottó: „Van olyan föld, mely vélt gyengeségünk
  értőn-bocsátón majd fölissza.
  Van olyan föld, mely jövőnket bízva
  fogadni gyermekeinket is megtanítja.”
   Magyari Lajos: Van olyan föld ...

  Célcsoport és célok: a négynapos esemény meg kívánt szólítani minden háromszéki, Háromszékhez kötődő, illetve Háromszék iránt érdeklődő személyt.
  Céljai: a háromszéki öntudat megerősítése, az elszármazottak és itthon élők közötti kapcsolatok ápolása, valamint a szellemi és anyagi tőkék egyesítése Háromszék értékeinek nemzetközi szintű ismertetése, jövőjének kedvező kialakítása érdekében.

  Eredmények: a Nemzeti Ünnepünk idején megszervezett 425 programon, közel 170.000 ember fordult meg.

  A találkozásokat megerősítő ünnep táguló dimenzióban valósult meg:
  - Augusztus 17-én, pénteken, megyeszerte minden egyes település saját rendezvényekkel köszöntötte a hazatérő és otthonélő fiait – lányait – vendégeit. A Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának ünnepélyes megnyitóját 10.00 órától a megyeszékhelyi események kezdete jelezte. Ez volt a TELEPÜLÉSEK NAPJA.
  - Augusztus 18-án, szombaton, a KISTÉRSÉGEK NAPJA négy városban, Baróton, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Sepsiszentgyörgyön összpontosultak.
  A délelőtt során a megye szakmai társulásainak rendezvényei kaptak főszerepet: kiállítással egybekötött üzleti találkozókon vettek részt a vállalkozók, szakmai konferencián találkozhattak külföldi kollégáikkal az orvosok, pedagógusok, mérnökök, tudományos ülésszakokon szerezhettek tudomást egymás kutatásairól a történészek, néprajzkutatók, sportszakemberek.
  A délután a kulturális rendezvények ünnepe volt: a négy régió központjában a megye képző- és előadóművészei mutatkoztak be változatos kiállításokkal, koncertekkel, előadóestekkel. Kézműves foglalkozások, író-olvasó találkozók, fotókiállítások és filmvetítések gazdagították a programot, amelyeket este egy-egy koncert zárt le.
  - Augusztus 19-én, vasárnap ökumenikus istentisztelet zajlott Háromszék összes templomában, majd délután a dálnoki Óriás Pincetetőn találkoztak az ünneplő háromszékiek. (100.000 ember)
  16.00 órakor felavatásra került a megye történelméből ihletett landmark jellegű emlékhely, és átadták a Pro Comitatu Covasnae díjakat. Változatos programokon vettek részt a látogatók.
  21.00 órától a Szörényi Levente neve által fémjelzett „Egy a nép, egy a magyar”című produkció került bemutatásra és ez zárta vasárnapi programot.
  - Augusztus 20-án, hétfőn, nemzeti ünnep alkalmából a Perkői búcsú kapott reflektorfényt (a Duna TV közvetítette). Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Néptánc együttesek találkozóját is ekkor tartották. Este a Transylmania zenekar „Mert tudnom kell” produkciója zárta a HMVT programkínálatát. A sötétedés óráiban megyeszerte látható őrtüzek lángjainál zárult le a rendezvénysorozat.
  A rendezvény védnökei: Cselényi László, Szili Katalin, Markó Béla, Egyed Ákos (erdővidéki régiónak), Gazda József (kovásznai régiónak), Haszmann Pál (felső-háromszéki régiónak), Kónya Ádám (sepsiszéki régiónak).
  A rendezvénynek volt/van hivatalos honlapja: www.vilagtalalkozo.ro, (rövidhírek, újdonságok; regisztrációs adatbázis; fórum; programtervezet; térkép; szálláshelyek; tematikus turisztikai programcsomagok; hasznos linkek; interjúk híres és közéleti személységekkel; hírlevél; támogatók; médiapartnerek; pályázati felhívások).
  Projektfelelős: Imreh-Marton István – imrehistvan@yahoo.com