• 2016. 10. 14.

  Képregény kiállítás Sepsiszentgyörgyön

  «« vissza
 • Sepsiszentgyörgyön idén a Kép éve van, ehhez pedig szépen illeszkedik Victor Drujiniu képregény kiállítása, amelyet a VII. Székelyföld Napok részeként szerveznek meg. A kilencedik művészetnek is nevezett képregény tipikusan 20. századi műfaj, a popkultúra része, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum volt diákja, jelenleg Temesváron dolgozó Victor Drujiniu pedig az egyik legkeresettebb hazai képregényrajzoló, akinek sikerült az amerikai piacon is nevet szereznie. Október 15-én, szombaton 17 órakor Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központ Olt utcai székhelyén nyílik meg a képregényrajzokat bemutató kiállítás, a műveket Kiss Bence rádiós műsorvezető méltatja. A munkák egy részét szabadtéren a város főterén lehet megtekinteni. A kiállítás megnyitója előtt, szombaton 13 órától, a Plugor Sándor Művészeti Líceumban műhelymunkát tart a diákoknak.

  Victor Drujiniu 1981-ben született Székelyudvarhelyen, családjával hat éves korában költözött  Sepsiszentgyörgyre, ahol a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákja volt, felsőfokú tanulmányait a Temesvári Nyugati Tudományegyetem művészeti karán végezte. 2007-ben publikálja első képregényét, és mivel Romániában nincs piaca ennek a műfajnak, külföldre kezdi küldeni munkáit. Első megrendeléseit a horror képregények műfajában kapja, 2010-ben viszont a harmadik legnagyobb képregény kiadóval, a Dark Horse-szal szerződik, az Antal Nimród által rendezett Predators – Ragadozók című film promóciós kampányához kell képregényt rajzolnia. Egy évvel később a nagynevű Marvel kiadótól is kap munkát, a Incredible Hulk: Amadeus Cho egyik epizódjához készít rajzokat, majd ismét a Dark Horse kiadó keresi meg a Dungeon Siege III. videojáték képregény-adaptációjára kérik fel. Ezt követően jelenik meg a The Occultist képregény, amely a Dark Horse alapító Mike Richardson személyes projektje, később a kiadóval a Protype 2 videojáték képregény adaptációján is dolgozik. Ugyanebben az évben a spanyol Mikel Janin ajánlására kapcsolatba kerül a DC Comics kiadóval, így a három legnagyobb képregény kiadó mindegyikével dolgozott  már. 2014-ben kezdett együttműködni a  francia Soleil kiadóval, amelynek két albumot készített, egyiknek a Paris-Saint Germain futballcsapat, másiknak a második világháború volt a témája.

  Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa Árkosi Kulturális Központ.

 • Fotógaléria:

 •