• 2017. 01. 13.

  Átadják a Háromszék kultúrájáért díjat

  «« vissza
 • Az Árkosi Művelődési Központ (Bastion-ház, Olt utca 6, szám, Sepsiszentgyörgy) székhelyén január 15-én, vasárnap 17 órakor adják át a Háromszék kultúrájáért díjat, azt megelőzően könyvbemutatóra és tárlatnézésre kerül sor.

  Vasárnap 16 órától mutatják be a Kovászna Megyei Művelődési Központ kiadásában megjelent Romulus Cioflec – egy élet képekben című albumot és a Răspîntia (Útkereszteződés) című színdarabját tartalmazó kötetet. Az albumot dr. Luminița Cornea tanárnő, Romulus Cioflec munkásságának egyik legjobb ismerője szerkesztette, a fényképek és a kötetben megjelenő dokumentumok a Keleti-Kárpátok Múzeuma és a Cioflec család gyűjteményeiből származnak. A színdarab eddig kéziratban volt elérhető, ez az első alkalom, hogy megjelenik nyomtatásban.

  Romulus Cioflec (1882 - 1955) árapataki születésű író, publicista és tanár, a helyi iskolát követően Brassóban, Câmpulung Muscel-en és Bukarestben végezte tanulmányait, oktatói pályafutását Prahova megyében kezdte, majd Botoșani, Kisinyov, Temesvár után Bukarestben folytatta, rendszeresen közölt irodalmi és publicisztikai írásokat.

  A könyvbemutatót követően 16.30-tól Valter Paraschivescu képzőművész kiállításának megtekintésére kerül sor. A művész a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Egyetemen végzett 1983-ban, ez a 34. egyéni tárlata, a figuratív és nonfiguratív határán található játékos-ironikus alkotások az elmúlt húsz év munkásságának szintézisét mutatják.

  A tárlatnézés után, 17 órakor Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke átadja a Háromszék kultúrájáért díjat.

   A román kultúra napja tiszteletére rendezett programsorozat végén Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu zongoraműveket ad elő, műsoron George Enescu, Bartók Béla, Alexandru Pașcanu, Liviu Dandara, Nicolae Brânduș, Felicia Donceanu és Sabin Pautza művei.

  A program szervezői: Árkosi Művelődési Központ, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Kulturális Minisztérium.

 • Fotógaléria:

 •