• 2021. 03. 23.

  Székelyföldi Népi Mesterségek - kiállításmegnyitó Baróton

  «« vissza
 • Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Erdővidék Múzeumának közös szervezesében, 2021. március 23.-án 18 órától kerül sor a Norvégia, Lichtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként létrejött “Hagyományos Székelyföldi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által” címet viselő kiállítás megnyitójára Erdővidék Múzeuma Károli Gáspár termében.

  Háromszék és Erdővidék a Kárpát-medencei magyar nyelvterület szintjén is kiemelkedően gazdag élő kézműves hagyománnyal rendelkezik. Egy évszázad alatt a kézműves foglalkozások száma felére csökkent, az utóbbi évtizedben eltűnésük felgyorsult. Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ több mint egy évtizede támogatja és szervezi a Kovászna megyei népi mesterségek feltárását, megismerését és megismertetését célzó kutatási és dokumentációs projekteket.

  A 14 panóból álló kiállítás célja a Székelyföld területén élő nemzetiségek kulturális identitásának megerősítése mellett tudatosítani a látogatókban e kiveszőfélben levő foglalkozások értékét, gazdagságát. A mesterségekre tagolt panósorozat csak ízelítőt nyújt a hagyományos székelyföldi népi mesterségek változatos világából és további tájékozódásra hívja az érdeklődőket a mesterségek.ro honlapon, amely 46-féle foglalkozást mutat be szakszerűen, sőt, e hagyományos életformákat megörökítő kisfilmek által is közelebb hozza Székelyföld, ezen belül Háromszék kulturális-néprajzi örökségének egy jelentős szeletét.

  A kiállítást dr. Kinda István néprajzkutató nyitja meg, akivel Hoffman Edit muzeológus beszélget. A látogatás ingyenes.

 • Fotógaléria:

 •