• Ştiri şi actualităţi

  • 2015. 09. 16.

    Anunț lansare sesiune de finanțare, Proiecte editoriale 2015

    Centrul de Cultură al Judeţului Covasna în numele Consiliul Judeţean Covasna anunţă lansarea sesiunii de finanțare 2/2015 pentru proiecte editoriale

    Centrul de Cultură al Judeţului Covasna acordă finanțări nerambursabile  , cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare și 30 noiembrie 2015, în următoarele domenii:

    Istoria județului Covasna în secolele XIX. – XX.;

    Etnografia județului Covasna;

    Arte plastice în județul Covasna.

  • 2015. 09. 09.

    Retrospectiva filmului documentar din Secuime

    În perioada 8-18 octombrie 2015,  se va desfăşura Zilele Ţinutului Secuiesc – Proiect care este  produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Este vorba de un Program de activare a celor mai diverse fapte de cultură (concerte, teatru, expoziţii de arte vizuale, întîlniri cu scriitori, dezbateri, spectacole de folclor, muzical şi coregrafic, lansări de carte, etc),  în cît mai multe localităţi din cele trei judeţe partenere, mai ales în cele unde evenimentul cultural ajunge mai greu.

    Din Programul Zilelor Ţinutului Secuiesc face parte şi a doua Ediţie a Retrospectivei filmului documentar din Secuime, care se va desfăşura în mai multe localităţi din cele trei judeţe, în perioada 8-18 octombrie. În localităţile unde  se vor organiza proiecţii cu filme documentare, vor fi prezenţi şi  relizatorii respectivelor producţii, care vor intra în dialog cu spectatorii.

  • 2015. 09. 02.

    Coliba de poveste - ediţia 2

    Coliba de poveste este un concurs judeţean organizat pentru grupurile non-formale şi ONG-urile care sunt implicate în viaţa comunităţilor din satele judeţului Covasna. Proiectul constă  într-un concurs cu două secţiuni: secţiunea localităţilor mici (maximum 700 de locuitori) şi cea a localităţilor mari (minimum 800 de locuitori). Câştigătorii celor două secţiuni  primesc fiecare toate dotările necesare unei „colibe de poveste”, unde copiii localităţilor câştigătoare să se întâlnească, mai precis, sunt  amenajate două spaţii/încăperi cu atmosferă de   poveste : mobiler făcut şi pictat de meşteri locali (etajeră, mese, scaune, cuier etc.),  accesorii (covoare ca-n poveşti, perdele, paravan pentru păpuşari etc.), materiale consumabile pentru diverse activităţi tematice.

    Prima ediţie a Concursului s-a desfăşurat între septembrie 2012-13 aprilie 2013, iar câştigătorii celor două secţiuni au fost comunitatea din Aita Mare (categoria localităţilor mari) şi cea din Fotos (categoria localităţilor mici), unde organizatorii au amenajat deja cele două încăperi care astăzi funcţionează drept spaţii de poveste (vezi foto).

    A doua ediţie a Concursului Coliba de poveste se va desfăşura în perioada 30 septembrie 2015 – 15 aprilie 2016. Competiţia cuprinde 7 probe, din care una este permanentă, celelalte vor fi comunicate echipelor înscrise în concurs la intervale de 2-3 săptămâni. Pentru a trece probele, competitorii trebuie să pună la dispoziţia juriului diverse documente şi materiale realizate de ei ( texte, fotografii, scurt metraje).

  • 2015. 08. 11.

    Judeţul Covasna reprezintă Transilvania la Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare de la Sibiu

    Anul acesta, Festivalul a ajuns la ediţia XIII,  care se va desfăşura între 14-16 august 2015, la Muzeul în aer liber din Dubrava Sibiului, din cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra. Festivalul este conceput a reuni, la fiecare ediţie, trei judeţe : un judeţ din Transilvania (inclusiv Banatul, Crişana şi Maramureşul), unul din Muntenia ( inclusiv Oltenia şi Dobrogea) şi unul din Moldova (inclusiv Bucovina şi Basarabia), precum şi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti  din afara graniţelor ( Repubica Moldova, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina).

    Cele trei judeţe invitate la Ediţia XIII a Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare de la Sibiu sunt Argeş, Caraş Severin şi Covasna. Scopul Festivalului, la toate ediţiile sale, este să deschidă un spaţiu de întâlnire şi comunicare între păstrătorii de valori tradiţionale şi vizitatorii de pretutindeni, pentru care Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este un punct de neocolit de pe harta turistică a României. Astfel, muzica tradiţională, dansul, atelierele de arte plastice sau arte mecanice, demonstraţiile culinare, reprezintă modalităţi prin care valorile comunităţilor reprezentate sunt păstrate, promovate  şi însuşite în forme vii,  în relaţie cu spectatorii de toate vârstele, mai ales cu tinerii.

    Judeţul Covasna este prezent la Festivalul de la Sibiu cu oferte culturale selecţionate de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, iar mesagerii culturii covăsnene sunt : Grupul vocal feminin de cântece populare din Racoşul de Sus, Ansamblul Cununa Carpaţilor din Întorsura Buzăului, Ansamblul de dans popular Százlábú – Miriapod, zece meşteri populari, o Expoziţie despre patrimoniul cultural şi natural al judeţului Covasna şi filme documentare despre meşteşugurile tradiţionale care sunt mărcile identitare ale comunităţilor din judeţul nostru.

  • 2015. 07. 08.

    Rezultate la Programul de finanţare nerambursabilă a editării de lucrări din cat. cultura scrisă

    ”Programului multianual de finanţare nerambursabilă a editării de lucrări din categoria culturii scrise ” pe anul 2015, etapa II.
  • 2015. 06. 19.

    Bienala de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc – ediţia 2, 2015

    Bienala de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc a fost lansată în 2013 şi este un proiect care mizează pe forţa acestui spaţiu cultural de a deveni pentru artiştii fotografi de pretutindeni un loc de întâlnire şi de confruntare artistică, pe măsura valorii lor, dar şi a valorii de vechime a spaţiului care îi găzduieşte.  Altfel spus,  Bienala de Artă Fotografică din Secuime se construieşte ca o structură profesională de  promovare, în două direcţii : de promovare  a artiştilor fotografi de pretutindeni şi, odată cu ei, a Ţinutului Secuiesc. Spunem se construieşte, pentru că, în prin prima sa ediţie, finalizată pe 10 mai 2013, Bienala din Secuime a pus doar temelia pe care urmează a se ridica un Salon de Fotografie cu o identitate unică, aşa cum este şi spaţiul cultural care îl găzduieşte, şi cu mare deschidere naţională şi internaţională, aşa cum visează organizatorii. 


    Organizatori : Clubul de Artă Fotografică Camera Club Siculorum, Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului  Covasna, cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita, Centrului Cultural Judeţean Harghita, Sfântu Gheorghe Capitala Europeană a Culturii 2021 şi Centrul Artistic Transilvănean.

    Evenimentul se desfăşoară sub patronajul profesional al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), al Federaţiei Mondiale a Artiştilor Fotografi Maghiari şi al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP).

    Sponsor principal : CANON

  • 2015. 06. 15.

    Tabăra de comunicare interetnică prin poveşti

    Centrul de Cultură al Județului Covasna și Consiliul Județean Covasna organizează, în perioada 13-18 iulie 2015, Tabăra de comunicare interetnică prin poveşti,  un proiect destinat copiilor români și maghiari din judeţul Covasna, cu vârsta între 8-10 ani. Scopul Taberei este să valorice resursele creative, educative şi formative ale poveştilor populare şi să le transforme într-un spaţiu de întâlnire, cunoaştere şi împrietenire între copiii de etnii diferite, respectiv între copii maghiari și români. În acest sens, Programul Taberei cuprinde : jocuri creative în jurul unor activităţi meşteşugăreşti, atelier de păpuşerie, atelier de pedagogie teatrală, casa dansului popular (unde copiii vor spune o poveste pe ritmurile unui dans popular) seri ale etniilor. Taxa de participare 75 ron.  Înscrierile se fac personal, la sediul Centrului de Cultură al Județului Covasna (Sf. Gheorghe, P-ța Libertății, nr.2), prin e-mail, la adresa peterorsi27@gmail.com sau la numărul de telefon 0267-351648. Detaliile pe websiteul  www.cultcov.ro.  

  • 2015. 06. 10.

    Elevi din mai multe şcoli intră în Cercul prietenilor neştiuţi

    Între 8 și 12 iunie,  Trupa Osonó susţine 9 reprezentaţii cu recenta sa premieră,  Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez, versiunea pentru săli de clasă. Publicul ţintă sunt elevii din 19 clase, de vârste diferite şi din mai multe școli din Sfântu Gheorghe. Spectacolul româno-maghiar, în regia lui Fazakas Misi,  este un proiect început cu şase luni în urmă, care deschide un spaţiu de joc într-o ramă teatrală la graniţa dintre  mai multe formule de teatru, numitorul comun fiind experienţele tinerilor români şi maghiari pe marginea problemelor ce ţin de convieţuirea interetnică. Fiecare reprezentaţie mizează pe intrarea spectatorilor în  Cercul prietenilor neştiuţi şi implicarea lor în dezbaterea/dialogul interetnic pe care spectacolul îl deschide.

    Spectacolul este  realizat în parteneriat cu Asociația Ecou, şi cu sprijinul Centrului de Cultură al Județului Covasna și al Fundației "Tiszta Formák" din Ungaria.

  • 2015. 06. 09.

    Programul multianual de finanţare nerambursabilă a editării de lucrări din categoria culturii scrise

    Programul multianual de finanţare nerambursabilă a editării de lucrări din categoria culturii scrise pe anul 2015, etapa I.

  • 2015. 06. 04.

    Cercul prietenilor neştiuţi

    Vineri, 5 iunie, orele 17, în foaierul Teatrului „Tamási Áron” va avea loc premiera spectacolului „Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez”, în regia lui Fazakas Misi. Spectacolul este o producţie Teatrul Independent Osonó şi Asociaţia Ecou, cu sprijinul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.

    Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez / Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen este un spectacol care refuză a se lăsa definit. Nu, nu este teatru-documentar, deşi spectacolul s-a născut pornind de la experienţele individuale ale tinerilor de la Osonó şi Ecou. Nu, nu este teatru-forum, deşi confesiunile tinerilor maghiari şi români vor zgîndări spectatorii, care vor fi încurajaţi să intre în joc cu propriile întîmplări şi mirări. Un singur lucru este cert : cine intră pe cîmpul de joacă al tinerilor de la Osonó şi Ecou va ajunge să rupă din manuale paginile pline de clişee şi prejudecăţi despre români şi maghiari. Este motivul pentru care Cercul prietenilor neştiuţi poate deveni un adevărat ambasador al proiectului Sfîntu Gheorghe-capitala europeană a culturii, căci tinerii maghiari şi români confirmă efortul comunităţii noastre de a NU ocoli problemele convieţuirii interetnice, ci de a le documenta şi dezbate, în spiritul ludic al culturii şi al artei teatrale, care este chiar spiritul acestui oraş din Secuime.


  • 2015. 05. 13.

    Zilele Elevilor Covăsneni sau Zilele familiei Regös

    Anul acesta, Zilele Elevilor Covăsneni se desfăşoară între 15-17 mai, iar numărul participanţilor este de  256  tineri, elevi şi studenţi, grupaţi în 16 echipe:  două echipe din Covasna, o  echipă din Tg. Secuiesc şi  13 echipe din Sf. Gheorghe. Din echipa de organizare – coordonată de Orsolya Péter, referent în domeniul programelor pentru tineri, la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna –  fac parte 31 elevi şi tineri, din care 17 voluntari.  Timp de 3 zile, cele 16 echipe rămase în competiţie (din 25 de echipe înscrise) vor trece prin 62 probe cultural-sportive, care se vor desfăşura în diverse locuri : spaţii în aer liber din Sf. Gheorghe, Palatul Copiilor,  Casa de Cultură Orășenească Kónya Ádám, Sala de Sport a Centrului Școlar Berde Áron, Sala de Sport Orăşenească, scena de piatră de la Km. 4 spre Vâlcele, Teatrul Tamási Áron (unde va avea loc Gala câştigătorilor ZEC 2015) şi Ceainăria Tein (petrecerea de final).

  • 2015. 04. 14.

    În lumea Cărbunarilor cu Vargyasi Levente şi Kinda István

    SZENESEK / Cărbunarii este un film pe care autorii lui, regizorul-operator Vargyasi Levente şi etnograful Kinda István,  îl promovează drept un documentar etnografic. Dar filmul este precum cărbunăritul :  greu de descris / definit. Numai apropierea de  lumea celor ce practică această meserie veche de 3-4 secole te poate face să înţelegi DE CE şi CUM a supravieţuit ea pînă în secolul 21. 

    Filmul Cărbunarii nu este doar un documentar etnografic, pentru privitor este un documentar observaţional, cu o puternică dimensiune poetică, şi asta pentru că materialul filmat de Vargyasi Levente nu se rezumă  la documentarea procesului de obţinere a cărbunelui de  lemn, ci operatorul este o prezenţă discretă şi reuşeşte să releve şi strania frumuseţe a universului natural, din pădurea de lîngă comuna Vîrghiş,  în care trăieşte o familie de cărbunari, cea  a lui Tófalvi Árpád.

  • 2015. 04. 02.

    Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet şi cele 21 de primăveri ale sale

    Şi anul acesta, a  treia zi de Paşti,  mai precis marţi, 14 aprilie, locuitorii din  Zona Buzaielor se întîlnesc la Brădet, unde, din 1994, s-au obişnuit a trăi bucuria de a fi împreună, într-o mare comunitate, cu oacazia celei mai mari Sărbători creştine a anului şi a primăverii.  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, sub coordonarea directorului acestei instituţii, Costică Oltean. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect, în calitate de partener, avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.

  • 2015. 03. 16.

    Anunț lansare sesiune de finanțare Proiecte editoriale - 2015

    Anunț lansare sesiune de finanțareProiecte editoriale - 2015

    Centrul de Cultură al Judeţului Covasna în numele Consiliul Judeţean Covasna anunţă lansarea sesiunii de finanțare 2015 pentru proiecte editoriale

  • 2015. 03. 08.

    Anunț lansare sesiune de finanțare

    Anunț lansare sesiune de finanțare

    Proiecte editoriale - 2015

    Centrul de Cultură al Județului Covasna în numele Consiliul Județean Covasna anunță lansarea sesiunii de finanțare 2015 pentru proiecte editoriale

  • 2015. 01. 19.

    Bienala Internaţională de Grafică din Secuime îşi aplaudă laureaţii de Ziua Culturii Maghiare

    În septembrie 2014 au început înscrierile pentru a III-a Ediţie a Bienalei Internaţionale de grafică din Secuime, al cărui ultim act se va consuma pe 22 ianuarie 2015, de Ziua Culturii Maghiare, cînd vor avea loc Vernisajul Expoziţiei Contemplaţii Grafice III şi Gala laureaţilor. La această ediţie a Bienalei, s-au înscris 336 de artişti, cu 783 de creaţii, mai precis cu reproducerile lor digitale. Artiştii care s-au înscris la Concursul Internaţional de Grafică din Secuime, ediţia III,  provin din 32 de ţări, desigur, cei mai mulţi sînt din  Ungaria şi România, dar spaţiul lor de origine cuprinde şi ţări îndepărtate, precum Egipt, Coreea de Sud, China, Indonezia sau Iran.

    În opinia curatorului Bienalei, Zsolt Siklódi, această diversitate identitară şi geografică reprezintă un pas înainte faţă de ediţia anterioară. Conform organizatorilor, SCOPUL  Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc “poate fi definit  prin trasarea unei paralele între trendurile locale şi cele universale ale genului, în acelaşi timp cu încercarea de a identifica  locul tradiţiilor   locale în domeniu, în raport cu cele globale, atât în cazul graficii clasice, cât şi în cazul celei experimentale. Un scop pe care Bienala îşi propune să-l atingă asigurându-le artiştilor toată libertatea de exprimare, inclusiv în alegerea mediului, a instrumentelor limbajului vizual şi a  tehnicii utilizate.”

    Material video aici!

  • 2015. 01. 16.

    De Ziua Culturii Naţionale - 15 ianuarie 2015

    Centrul de Cultură Arcuș, Centrul de Cultură al Județului Covasna și Asociația de Tineret Ecou au fost organizatorii Programului dedicat Zilei Culturii Naţionale. Ieri seară, începând cu ora 19,  organizatorii au deschis la Castelul Arcuş un spaţiu de întîlnire cu volumele scriitoarei Luminița Cornea, cu lucrările artistului grafician Iuri Isar şi cu un recital susţinut  de soprana Daniela Valerica Munteanu și pianistul Ambrus Sándor József,  cei doi solişti fiind prezentaţi de criticul muzical Ecaterina Stan.

  • 2014. 10. 17.

    Judeţul Covasna are un Calendar al naturii sale

    Marţi seara, pe 14 octombrie, în Sala Toleranţei a Muzeului Naţional Secuiesc, a avut loc lansarea cărţii  Háromszék Természetkalendáriuma” (Calendarul naturii din Trei Scaune). În numele organizatorilor acestei lansări, Nagy Balázs i-a salutat pe autorii volumului: Dombi Szilvia Helga, Gaál Zsuzsanna, Majos Andrea Aranka şi biologul dr. Szabó D. Zoltán, lectorul publicaţiei. La eveniment a participat şi Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care şi-a amintit că, în 2013, când a fost lansat  Háromszék kis Természetkalendáriuma”/Mic calendar al naturii din Trei Scaune, le-a promis celor interesaţi de extinderea unui studiu pe această temă că va sprijini realizarea unui astfel de proiect editorial. Promisiunea a devenit realitate, prin frumosul şi cuprinzătorul volum  Székelyföld Természetkalendáriuma”/Calendarul naturii din Trei Scaune.

  • 2014. 10. 13.

    Festivalul Internaţional de Artă Populară - 2014

    Pe 11 şi 12 octombrie, sâmbătă şi duminică, sub un soare generos de vară târzie, Piaţa Libertăţii din Sfântu Gheorghe a devenit pentru două zile o mare scenă a diversităţii culturale, pe care au cântat şi au dansat  valoroase  ansambluri folclorice  ale minorităţilor din România, alături de invitatul special al Festivalului Internaţional de Artă Populară, care anul acesta a fost Ansamblul de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea, Ungaria.  Finanţatorul evenimentului : Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Bucureşti.

  • 2014. 10. 13.

    Să ne cunoaştem judeţul

    Vineri s-a derulat prima fază a unui program de promovare a zonei noastre și mai ales de interacțiune între sat și oraș în județul Covasna, derulat în parteneriat de Centrul de Cultură al județului Covasna, inițiatorul proiectului, și Asociația de Tineret Ecou. 30 de copii din Araci și Belin au petrecut ore bune și pline de evenimente la Sfântu Gheorghe.




  •