Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2024. 07. 09.

  Módszertani kézműves és néptánc műhelymunka Csernátonban

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében, idén július 1-5. között immár tizenkilencedik alkalommal került megszervezésre Csernátonban a Módszertani kézműves és néptánc műhelymunka, amelynek célja az erdélyi pedagógusok szakképzése, egy-egy tájegység táncos elemeinek oktatása annak érdekében, hogy helyesen adják át azokat a következő generációknak.
 • 2024. 06. 16.

  1000 ifjú táncos Perkőn

  Még a nap is kisütött a díszesen öltözött, táncoslábú ifjak zsibongására, akik a kézdiszentléleki Perkőn gyülekeztek szombaton, az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezett Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozón. Az egynapos rendezvényre Erdély legkülönbözőbb pontjairól érkezett több mint ezer táncos, akik a találkozó csúcspontjaként valósággal elözönlötték a teret, hogy a közönséget megragadva együtt járjanak felcsíki táncokat. 
 • 2024. 06. 14.

  Könyvbemutató: Hagyományos népi mesterségek Háromszéken és Erdővidéken II.

  A 2017-ben megjelent, harminc hagyományos népi mesterség leírását tartalmazó kötet folytatásaként újabb húsz mesterség ismertetőjét állította össze Kinda István néprajzkutató, a kutatómunka nyomán elkészült könyvet a múlt héten mutatták be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A Kovászna Megyei Művelődési Központ kiadásában megjelent, korabeli és jelenkori fotókkal illusztrált kiadvány egyfajta leltára a kihalófélben lévő évszázados mesterségbeli tudásnak, valamint lenyomata annak, ami és ahogyan még él napjainkban.
 • 2024. 06. 04.

  XII. Mozsika - Népzenei műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében 2024. augusztus 26 – 30.között kerül sor Csernátonban a XII. Mozsika népzenei műhelymunkára.


 • 2024. 04. 24.

  XIX.Módszertani, kézműves és néptánc műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében kerül sor2024. július 1 - 5.között Csernátonban aXIX. Módszertani kézműves és néptánc műhelymunkára a táncoktatóknak.

  A műhelymunka hosszú távú célja hagyományaink, népszokásaink továbbadása, éltetése, rövid távú célként pedig a Kovászna megyei pedagógusoknak a néptánc terén történő szakmai továbbképzését tűztük ki.


 • 2024. 04. 21.

  Értékekből “vizsgáztak” - lemhényi és sepsiszentgyörgyi csapatok képviselik Erdélyt a nemzeti döntőn

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa a Kovászna Megyei Értéktár Bizottsággal ez év februárjában Értékeink nyomában címmel Hungarikum vetélkedőt hirdettek.


  A versenyre négy diákból és egy pedagógusból/mentorból álló csapatok jelentkezhettek, amelyek az elmúlt 2 hónap során több online fordulón vettek részt. A legjobbak kiérdemelték a hétvégén, Sepsiszentgyörgyön megrendezésre került regionális döntőn való részvételt.

 • 2024. 04. 11.

  Csoma-tárlat, kiállításmegnyitó

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzatával, a kovásznai Kádár László Képtárral és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel együttműködésben múlt év decemberében “Feszültségek” címmel hirdetett képzőművészeti pályázatot. A beérkező munkákat két forduló során bírálta el egy háromtagú szakmai zsűri: Kányádi Irene művészettörténész, Ütő Gusztáv képzőművész és Berze Imre szobrászművész.
 • 2024. 04. 07.

  Csoma-tárlat, 2024

  A kiállítást Kányádi Iréne művészettörténész nyitja. Ünnepi műsorral készül Vajnafalva Református Egyházközség Hozsánna Kamarakórusa.
 • 2024. 03. 21.

  Pályázati felhívás - Kaptár dokumentumfilm-szemle, 2024

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2024. október 11-20. között negyedik alkalommal szervezi meg a Kaptár dokumentumfilm-szemlét. Társszervező a Hargita Megyei Kulturális Központ, partnerek a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi és a Documentary Stúdió.


 • 2024. 02. 15.

  Versenyfelhívás: Értékeink nyomában - Hungarikum vetélkedő

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a Magyar Értéktár megbízásából a Kovászna Megyei Értéktár „Értékeink nyomában” címmel többfordulós honismereti vetélkedőt hirdet. Az interaktív regionális megmérettetés sokadjára kerül megrendezésre Magyarországon, kiemelt célja pedig a magyar nemzeti értékek és Hungarikumok megismertetése. A regionális – erdélyi – forduló lehetőséget biztosít bekapcsolódni a magyarországi rendszerbe, amely a magyar állam Földművelésügyi Minisztériuma keretén belől működő Magyar Értéktá /Hungarikum Bizottság támogatásával valósul meg. A regionális döntőben tovább jutó csapatok összemérhetik tudásukat a magyarországi csapatokkal a nagy nemzeti döntőben.

 • 2024. 01. 31.

  A Székelyföldi Fotóklubok Szemléjének kiállítása Barótra érkezett

  Udvarhely után Barótra érkezett a Székelyföldi fotóklubok szemléje negyedik kiadásának kiállítása, amely március 5-ig tekinthető meg a Diákdombon.
 • 2024. 01. 17.

  Magyar kultúra napja a múzeumban

  Kovászna Megye Tanácsa, a Székely Nemzeti Múzeum, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Kovászna Megyei Művelődési Központ

  a magyar kultúra napján, 2024. január 22-én, hétfőn 18 órától ünnepi műsort szervez a múzeum Bartók Béla termében.

 • 2024. 01. 14.

  A Nemzeti Kultúra Napja • 2024

  Várjuk Önt a Nemzeti Kultúra Napján az Árkosi Kulturális Központba!

  Január 15-e a nemzeti kultúra napjaként került be a naptárba, amikor a közintézmények a művészet számára nyitott térré válnak. Az Árkosi Kulturális Központ és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kulturális Minisztérium és a Kovászna Megyei Tanács támogatásával 2024. január 15-én művészeti párbeszédet szervez: két jelentős képzőművész, Baász Imre és Dan Palade munkáit állítják ki, majd Nicolae Dumitru zongoraművész kamaraestjére kerül sor.


 • 2023. 12. 07.

  Csoma tárlat - pályázati felhívás, 2024

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzatával, a Kovászna Városi Művelődési Házzal, a kovásznai Kádár László Képtárral és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel együttműködésben,„Feszültségek” címmel képzőművészeti pályázatot hirdet.
 • 2023. 11. 14.

  I. Mozsika népzenei képzés haladóknak

  November 18-ig lehet jelentkezni az I. Mozsika népzenei képzésre. A november 19 – december 15 közt sorra kerülő népzeneoktatásra hegedűn, brácsán, harmonikán és nagybőgőn játszó zenészek jelentkezését várjuk!
 • 2023. 11. 12.

  Büszkeségünk, Nagybacon

  Tudományos igénnyel megszerkesztett, 13 szerző tanulmányát tartalmazó településmonográfiát mutattunk be vasárnap Nagybaconban.

 • 2023. 10. 31.

  KÖNYVBEMUTATÓ: Székelyföld települései - Nagybacon

  „Ez a kötet Erdővidék egyik legjelentősebb településéről szól. Egy olyan nagyközösségről, amely meg akar maradni és ezáltal példát mutathat a környező falvaknak is.”
 • 2023. 10. 16.

  XI. Mozsika Népzenei Műhelymunka • Beszámoló

  A XI. Mozsika Népzenei Műhelymunkára 2023.augusztus 27. – szeptember 1.között került sor Csernátonban (Kovászna megye)37, elsősorban Kovászna megyei személy részvételével.
 • 2023. 10. 12.

  Újabb monográfiávál bővült kiadványsorozatunk

  A helytörténeti vonatkozású kiadványok iránti széles érdeklődére adott válaszként Kovászna Megye Tanácsa és a Háromszék Vármegye Kiadó egy évtizede indította útjára a Székelyföld települései kiadványsorozatot. A történelmi Székelyföld, szűkebb értelemben Háromszék múltját feltáró sorozatunk újabb kötettel gazdagodott.

 • 2023. 10. 11.

  A Székelyföldi Mofetták – hiánypótló és korszerű népszerűsítése - ESPA Innovative Spa Education díj

  350 meghívottal ünnepelték Karlovy Vary luxus gyógyszállójában, a Grand Hotel Puppban, az European Spas Innovation Awards-ot, amely a legmagasabb presztízsű az európai egészség- és gyógyfürdőiparban. •