• Aktuális hírek

 • 2022. 01. 29.

  Dr. Pető Mária fizikus Kovászna megye 2021-es Orbán Balázs-díjazottja

  Székelyföld megyei önkormányzatai január 28-án a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartották meg a 2021-es Orbán Balázs-díjak átadási ünnepségét, amelyet a koronavírus-járvány miatt idénre halasztottak.

 • 2022. 01. 26.

  Pályázati felhívás: Csoma tárlat

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzatával, a Kovászna Városi Művelődési Házzal, a kovásznai Kádár László Képtárral és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel együttműködésben, „Szemet-szemé(r)t”címmel képzőművészeti pályázatot hirdet.

 • 2022. 01. 25.

  Csángótelep - Gyertyános könyvbemutató Esztelneken

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Esztelnek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében 2022. január 24.-én, a Magyar Kultúra Napjához kötődő programsorozat részeként került sor a dr. Kinda István szerkesztésében újonnan megjelent Gyertyános - Csángótelep kötet bemutatójára az esztelneki kultúrotthonban.
 • 2022. 01. 23.

  Berecz András Kossuth-díjas mesemondó előadása Kézdivásárhelyen

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa a Vigadó Művelődési Házzal együttműködésben 2022. január 25-én 12 órai kezdettel a Kossuth-díjas BERECZ ANDRÁS meséről, mesemondásról és mesemondókról szóló előadását hallgathatják meg az érdeklődők a kézdivásárhelyi színházteremben.
  A rendezvény ingyenes, azonban

  a férőhelyek száma korlátozott.

 • 2022. 01. 22.

  A Magyar Kultúra Napja - Háromszék Kultúrájáért díj átadása

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a Sepsiszentgyörgyi Református Egyházközség közös szervezésében ünnepelték szombaton délután a magyar kultúra napját Sepsiszentgyörgyön. Ez alkalommal került sor a Háromszék Kultúrájáért díj átadására is, amelyet idén két alkotó, közösségben gondolkodó művész kapott.

 • 2022. 01. 20.

  - ahol otthont teremtettek maguknak az otthontalan világban - Csángtótelep Gyertyános, könyvbemutató

  Tisztelettel meghívjuk az újonnan megjelent, Csángótelep - Gyertyános kötet bemutatójára, amelyre január 24-én, hétfőn 17 órától kerül sor az esztelneki kultúrotthonban. Az emlékállítás céljával szerkesztett kötetben Csángótelep sorsa az ott élők elbeszélései, családi fényképgyűjteményei, a településről megjelent néprajzi gyűjtések, tanulmányok és újságcikkek alapján áll össze egységes történetté, kötetnyi történelemmé.
 • 2022. 01. 18.

  A Magyar Kultúra Napja - ünnepi műsor

  A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa 2022. január 22.-én (szombaton) 17 órától ünnepi műsort szervez a Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplomban.

 • 2022. 01. 17.

  Albert Ernő néprajzkutatóra emlékezünk

  Alig pár napja többen méltatták és köszöntötték 90.-ik születésnapja alkalmából Albert Ernő néprajzkutatót. Ma fájó szívvel búcsúzik Tőle közösségünk. Mi, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársai megrendült szívvel veszünk végső búcsút volt kollégánktól, jelen kisfilmünkkel Őrá emlékezünk! Isten nyugtasson, Ernő bácsi, emléked megőrizzük!
 • 2022. 01. 13.

  A Román Kultúra Napja Sepsiszentgyörgyön

  Január 15.-én (1850) született Mihai Eminescu a románok nemzeti költője, ezt a napot választotta ki és szentesítette a Román Parlament, mint a Román Kultúra Napját. Ennek a napnak a tiszteletére az Árkosi Kulturális Központ és a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Művelődési Minisztérium és Kovászna Megye Tanácsának a támogatásával ünnepi rendezvényeket szervez:


 • 2022. 01. 11.

  Udvarhelyre érkezett a 3. Székelyföldi Fotóklubok Szemléje

  Csíkszereda után Udvarhelyre érkezett a 3. Székelyföldi fotóklubok szemléjének szabadtéri kiállítása. A Kovászna Megyei Művelődési Központ által a 2. Visor Székelyföldi Fotófesztivál keretében megszervezett közös tárlaton Hargita, Kovászna és Maros megyék 10 fotóklubjából 86 alkotó egy-egy felvétele látható.

  A hívószó idén a “férfi” volt, mint családfő, példakép, erő és a gyengébbik nem támasza, társa. A fényképek mind más- és másképp közelítik meg a témakört, mégis mind tetten érhető azokban az alkotó öröme.

  A kiállítás Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Csíkszereda után Udvarhelyen is megtekinthető: január 10 és február 17 között a Márton Áron téren.
 • 2022. 01. 10.

  `48-as nemzeti hősre emlékezünk

  Czetz János születésének 200.évfordulója alkalmából emlékévet hirdet Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgyi kirendeltségével, a Kovászna Megyei Művelődési Központtal és a Gidófalva Község Fejlődéséért Egyesülettel.
 • 2021. 12. 21.

  Angyalváró - 4. rész

   Amennyiben sikerült valóban lelket emelő várakozásként megélni az adventi időszakot, valóban örömhír a Megváltó érkezése. Magyar nyelvterületen ezért volt népszerű szokás a betlehemezés / karácsonyi pásztorjáték. Tájegységenként változó formában, de alapos felkészülés után indultak egymáshoz jókívánságaikkal a közösség tagjai.

  Háromszéken ma már nem spontán módon, de egyházi, iskolai segítséggel szerveződnek a csoportok. Fő kellékük a templom alakú betlehem, amelyben a szent család látható, állandó szereplők a pásztorok, a napkeleti bölcsek, Szent József, Mária és az angyalok.

  Negyedik kisfilmünk egy 1929-es berecki gyűjtés alapján összeállított karácsonyi pásztorjátékot mutat be a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium IV. osztályos tanulóinak előadásában.
 • 2021. 12. 09.

  Angyalváró - 3. rész

  Luca napjához (december 13.) rengeteg hagyomány köthető. A karácsonyi ünnepkör részét képező dátumot régen gonoszjáró napként is emlegették: ezen a napon különleges figyelemmel kellett védekezni a boszorkányoktól. Évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt tilos volt sütni, főzni, hiszen úgy tartották, hogy a december 13-án készült termékek a gonosz hatása alá kerülnek. A Luca-szék az egyik legnevezetesebb népszokás, amely ehhez a naphoz köthető. Mivel mágiával kapcsolatos hiedelmek ölelik körül magát a tárgyat is, így elkészítési módja sem hasonlít a hagyományos székekéhez. 

  Többféle (általában 9) fából készítik, másik érdekessége pedig az, hogy Luca napjától karácsonyig minden napra elosztott munkával faragják ki. S hogy milyen célból készül a szék? A babona szerint a kész lucaszéket a karácsonyi éjféli misére viszi a gazdája, amelyre felállva meglátja a jelenlévők közt elrejtőzött boszorkányokat.

   Lassan készül, mint a Luca-széke - tartja a mondás. S hogy valójában mennyire lassan, arra e heti kisfilmünkben Demeter Miklós ad választ!
 • 2021. 12. 08.

  Csíkszeredába érkezett a 3. Székelyföldi fotóklubok szemléjének szabadtéri kiállítása

  Csíkszeredába érkezett a 3. Székelyföldi fotóklubok szemléjének szabadtéri kiállítása. A Kovászna Megyei Művelődési Központ által a 2. Visor Székelyföldi Fotófesztivál keretében megszervezett közös tárlaton a három megye 10 fotóklubjának 86 alkotójának egy-egy felvétele látható.


 • 2021. 12. 02.

  Angyalváró - 2. rész

  Vasárnapi, második adventi kisfilmünk a régi idők gyermekkorába kalauzol vissza: együtt készíthetitek el velünk a mesebeli curkomázas almát. Kívül roppan, belül pedig friss, omlós! Ráadásul elkészíteni sem ördöngösség. S hogy mit kell beszereznetek hozzá? 

  - 250 gr cukor
  - 0,7 gr méz
  - 1 dl víz
  - 1 evőkanál vaj (80%)
  - 1 mokkáskanál ételfesték - piros
 • 2021. 11. 22.

  Angyalváró - 1. rész

  Idei első adventi kisfilmünk a csomózott karácsonyi díszek közül egy nagyon egyszerű angyalka elkészítési folyamatát mutatja be. Ha szeretnéd Te is velünk együtt elkészíteni, lépj Facebook oldalunkra november 28-án, 19 órakor! • 2021. 11. 14.

  A magyar szórvány napja

  Az országgyűlés 2015-ben Bethlen Gábor fejedelem születésnapját - november 15-ét - nyilvánította a magyar szórvány napjának. Ezen a napon az egész Kárpát-medence azokra a kitartó közösségekre fordít kiemelt figyelmet, amelyekre joggal tekinthetünk úgy, mint a magyar kultúra megtartásának végvári hőseire.

 • 2021. 11. 14.

  Mozsika - Népzene-oktatási műhelymunka-sorozat I.

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának szervezésében, illetve a Csoóri Sándor Alap támogatásával kezdetét vette a Mozsika népzene-oktatási műhelymunka-sorozat. A hegedűn, brácsán és nagybőgőn középhaladó szinten játszani tudó diákok Fazakas Levente (hegedű), Szilágyi László (brácsa) és Bajna György (nagybőgő) oktatók vezetésével tökéletesíthetik már meglévő tudásukat.

  A jelenlegi járványügyi intézkedések értelmében népzene-oktatási műhelymunka-sorozatunk meghatározatlan ideig szünetel.

 • 2021. 10. 19.

  Eredményhírdetés

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázatot hirdet, gyermek és ifjúsági irodalmi folyóiratok támogatására, jogi személyiséggel rendelkező kiadók és szerkesztőségek számára.
 • 2021. 10. 18.

  Ünnepkörök egyházi énekei a 17-18. században - A Kájoni Consort régizene együttes koncertje

  2021. október 17-én 11 órai kezdettel, a református istentiszteletet követően került sora baróti Kájoni Consort régizene együttes "Ünnepkörök egyházi énekei a 17-18. században” címet viselő koncertjére a zágoni református templomban. A szervező intézmény - a Kovászna Megyei Művelődési Központ - az előadás kezdési időpontját úgy határozta meg, hogy a helyi református közösség mellett a római katolikus közösség is részt tudjon venni rajta. Ez utólag jó döntésnek bizonyult, ugyanis az eseményen összesen 113 személy vett részt nézőként.


 •