• Aktuális hírek

 • 2014. 09. 02.

  MESÉLŐ HÁROMSZÉK

    A MESÉLŐ HÁROMSZÉK című rendezvénysorozatra a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület közös szervezésében kerül sor 2014. szeptember 30. és október 8. között, Kovászna megye több településén.

  A rendezvénysorozat hosszú távú célja a Kovászna megyei felnövekvő nemzedék identitástudatának erősítse, rövid távú célként pedig népmesei örökségünk előtérbe helyezését, megismertetését, használatát és továbbadását tűztűk ki. Népmeséink olyan letisztult tudás, bölcsesség őrzői, amelyek példázataikkal helyt állni, megmaradni, megerősödni és életünk bonyolult útvesztőiben problémák fölé emelkedni ösztönöznek.

  A 9 napos rendezvénysorozat keretében népmeséket feldolgozó színházi előadásokra, bábelőadásokra, táncházakra, mesebarangolásokra, kézműves foglalkozásokra, tematikus táncházakra és ismeretterjesztő, témafeldolgozó előadásokra, meseíró és népmesén alapuló rajzpályázatok kiállításaira kerül sor. A rendezvény párhuzamosan több helyszínen zajlik, Sespiszentgyörgyön, illetve a megye számos más településén és megvalósításában partnerként szeretnénk bevonni minden olyan óvodai-, iskolai-, civil szervezeti, települési közösséget, akik hasonló célkitűzéseket követve fejtik ki mindennapi tevékenységüket. 

 • 2014. 09. 02.

  Vargyasi Levente és Kinda István filmje nyerte az Első Nemzetközi Népismereti Filmszemlét

  A dr. Kós Károly Közhasznú Alapítvány szervezésében 2014. augusztus 29–31. között Kós Károly Kolozs megyei szülőfalujában, Sztánán első alkalommal tartották meg a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét.
  A tárgyi és szellemi néprajz, valamint a portré és élő néprajz Kalotaszegen kategóriákban versenyt hirdető rendezvény fővédnöke dr. Cseri Miklós néprajzkutató, kultúráért felelős helyettes államtitkár volt. A pályázatra beérkező csaknem 60 alkotás közül a filmes és néprajzos szakemberekből álló zsűri 18 filmet – 9 romániait és 9 magyarországit – bocsátott további megmérettetésre. A filmszemle első díját Vargyasi Levente és Kinda István Meszesek című néprajzi dokumentumfilmje nyerte el. A kétfős stáb munkájának szakmai és anyagi hátterét a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Székely Nemzeti Múzeum, valamint ezek fenntartója, Kovászna Megye Tanácsa biztosította.
 • 2014. 09. 01.

  Székelyföldi Dokumentumfilm Szemle - Felhívás

      Hargita és Kovászna Megye Tanácsa, marosszéki önkormányzatokkal összefogva, kulturális intézményei közreműködésével, kulturális és civil szervezetekkel közösen, október 9–19. között szervezi meg az V. Székelyföld Napokat.

  E rendezvénysorozat keretében első ízben rendezzük meg a Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlét, 2014. október 11–19. között. A rendezvény több helyszínen zajlik a jelzett időszakban, városokban és falvakon, lehetőség szerint közönségtalálkozókkal, beszélgetésekkel.
  Október 11-én, szombaton egy szakmai kerekasztal beszélgetésre hívjuk az alkotókat, azt követően kerül sor az ünnepélyes megnyitóra Csíkszeredában.
  Olyan dokumentumfilmek benevezését várjuk, amelyek a rendszerváltás után keletkeztek, és székelyföldi témákat dolgoznak fel.
  Egy alkotó maximum 2 filmmel nevezhet be. További felvilágosítás és nevezési adatlap Szabó Károlytól kapható, email: szkarcsi@gmail.com, jelentkezési határidő 2014. szeptember 10.
  A rendezvény főszervezői a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, a Bibliofil Alapítvány M.E., a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület.  
  A benevezési adatlap itt letölthető.

 • 2014. 09. 01.

  „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Tábor

  A „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Táborra 2014. augusztus 04 - 10. között került sor, immár hetedik alkalommal, Borospatakán (Hargita megye) a sepsiszentgyörgyi Százlábú  és Százlábacskák Néptáncegyüttesek tagjainak (114 résztvevő) a részvételével, akik mellett részt vett három népzenész, négy táncoktató, két kézműves és négy játék mester is. 
  A rendezvény keretén belül egy tájegység (Küküllőmente), két nemzetiség (magyar, cigány) népi táncainak és az ezekhez kötődő énekeknek, hagyományoknak oktatására, bemutatására, népjátékok tanulására és gyakorlására, valamint a már tanult és ismert táncok (moldvai, felcsíki, nyárádselyei, mezőségi, kalotaszegi) begyakorlására került sor.
  A táncokat maglódi (Magyarország) és kolozsvári Népművészet Ifjú Mesterei oktatók (Kis István, Demeter Erika,  Both Zsuzsa, Both József) tanították, akik mellett csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi népzenészek biztosítottak élő zenét, úgy a próbákon, mint az esti táncházakban  A játékok levezetéséért Nagy Tünde, Simon Réka Ágnes (a Kovászna Megye Művelődési Központ munkatársa) és Gyerő Szilvia, Simon Emese Dorottya (Sepsiszentgyörgy) feleltek. A kézműves foglalkozásokat pedig Demeter Miklós és Petrova Anasztázia (Bikkfalva) vezették le. Mindezek mellett hét szülő segített önkéntesen a tábori programok levezetésében.

 • 2014. 07. 14.

  Dózsa György emlékünnepség

  A Dálnoki Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében 2014. július 19-én, szombaton, Dálnokon tartják Dózsa György halálának 500-dik évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepséget.
  A emlékünnepség programja:
  10.00   Megemlékező istentisztelet (Református templom)
  10.45   Szavalatok (dálnoki iskolások)
  10.55   Dálnoki Harmónia Vegyes Kórusa
  11.15   Koszorúzás (Dózsa György szobránál)
  11.20   Kiss István fafaragó, a Kultúrotthon udvarán készülő szobrának megtekintése
  11.30   Ünnepi beszédek: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Bartók Ede Ottó, Dálnok polgármestere
  11.45   Ványai Ambrus: Déva Ványai az 1514-es Dózsa féle parasztháborúban tárlat megtekintése, bemutatja dr.Ágoston Sándor történész (Kultúrotthon)
  A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 • 2014. 07. 04.

  Pályázati kiírás

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Kovászna Megyei Tanács nevében meghirdeti a kiadói projektek megvalósítását támogató 2014-es pályázati szessziót.
 • 2014. 07. 04.

  Kézműves és néptánctábor felnőtteknek - beszámoló

  A tábor 2014. június 30 és július 4. között volt megtartva Rétyen (Kovászna megye) 37 személy (Kovászna, Hargita megyei pedagógusok, diákok és néptánc-oktatók, zenészek) részvételével, akik a tábort követően a tanult ismereteket az iskolai és az iskolán kívüli oktatás keretében adják tovább.

  A játék a zenei, a táncos és a beszélt anyanyelv elsajátításának egyik fontos eszköze. A mozgás, a ritmusos mozgás, a tánc, a játék életszükséglet, bizonyos korig a gyermeknek szinte egész világát betölti. Sajátos módon alakítja magához a felnőttvilágot, fő tevékenysége az állandó utánzás, átformálás, így teljes az élete. Kodály Zoltán ezt írja A magyar népzene tára előszavában: „… a nevelő nem lehet el a játékok beható ismerete nélkül. Szomorú gyermekkora nyomait holtáig viseli, aki úgy nőtt föl, hogy nem volt része bennük. Annak nincs sürgősebb teendője, mint utólag megtanulni, beleélni magát, mert e nélkül nem férkőzik a gyermek lelkéhez”. 

 • 2014. 07. 03.

  IV.Mozsika háromszéki népzenei tábor

  2014. augusztus 24 - 30. között kerül sor a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa szervezésében a ”Mozsika” háromszéki népzenei táborra a csernátoni Hanna Panzióban, idén negyedik alkalommal. 
  A táborban hegedűn, brácsán, nagybőgőn, cimbalmon játszani tudó diákok és felnőttek vehetnek részt, összesen 35 személy. A program keretében a résztvevők az említett hangszereken népzene-tanuláson, illetve órarendtől függően, kézműves tevékenységen, népi gyermekjátékon és népdal tanuláson vesznek részt. 
  A hangszereken történő oktatást a Heveder Zenekar tagjai vezetik le a következőknek megfelelően: Fazakas Levente – hegedű, brácsa, Fazakas Albert – cimbalom, Szilágyi László – brácsa, Bajna György – nagybőgő. Népdalokat István Ildikó, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola ének- és tánctanára oktat.
  Kiegészítő programpontként a résztvevők a nap folyamán népi játékokon vesznek részt, ismernek meg,  a szervező intézmény munkatársai vezetnek le. Jelentkezni a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Szabadság tér 2. szám), a istvan_magori@yahoo.com email címen, vagy a 0267- 351 648, 0742-14 86 87 telefonszámokon lehet.

 • 2014. 07. 03.

  Ezer Székely Leány Napja

  Találkozni, vigadni, hitben megerősödni gyűlnek össze idén is Székelyföld leányai és legényei július 5-én, szombaton az Ezer Székely Leány Napján. A csíksomlyói Nyerget ezen a napon újra a felcsendülő népzene, a táncos lábak dobbantása, ritmusra forgó szoknyák suhogása és csendben elmondott imák töltik be.
  Háromszékről 345 székely leány vesz részt a találkozón  Zaboláról, Csernátonból, Gelencéről Pákéból, Barátosról, Bibarcfalváról, Mikóújfaluból, Sepsibükszádról, Erdőfüléből, Bardócról, Olasztelekről, Barót, Vargyas és Székelyszáldobosról. A szervezett utazást a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa biztosítja.

 • 2014. 06. 18.

  A találkozás ünnepe - IX. Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Tánctalálkozója

      A IX. Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Tánctalálkozójára 2014. június 14-én került sor Kovászna megyében, Szentléleken, Perkő zarándokhegyen a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, és a Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében. 
  A napi program 10.30- kor egy bábjátékkal kezdődött. Kis gyerekeknek szórakozás, de mulatságos, tanulságos volt ifjaknak, felnőtteknek is, hiszen Benedek Elek gyűjteményének egyik téglája a „A szegény ember királysága” című mese, mely nélkül nem lenne teljes Elek Apó szellemi hagyatéka. E mese által nemcsak a jól megszokott és elvárt népmesei ízes nyelvet, fordulatokat és agyafúrt gondolkodást kaptak ajándékba a nézők, hanem ennél sokkal többet. Ez a többlet nem más, mint a számunkra előre megrendeltetett lét elfogadása és az azzal való megbékélés. A bábjátékot közel 800 gyerek, ifjú és felnőtt nézte figyelemmel.
      A rendezvény gáláján, amely két részből állt,  35 erdélyi, magyarországi gyermek- és ifjúsági néptánccsoport, néptáncegyüttes - összesen 940 résztvevő - mutatkozott be 8 -12 perces műsorral. Ez egy olyan találkozási lehetőség volt gyerekeknek, ifjaknak, együttes vezetőknek ahol az ügyesebbek példaképet mutathattak azon egyéneknek, csoportoknak, együtteseknek akik fel szeretnének zárkózni és nem csak a táncban hanem viselkedésben, viseletben, kézműves foglalkozásban, népi játékokban egyaránt, hiszen az egész napos rendezvényen mindezekre sor került úgy az előadások alatt mint a másfél órás szünetben mikor megállt az élet a színpadon és kezdetét vette a népiolimpia. Volt zsákbaszökés, kötélhúzás, fakanállban levő tojásfutás, kötélugás, rongylabdafoci, stb. a gyerekek nagy örömére. 
      

 • 2014. 06. 18.

  Kézműves és néptánctábor felnőtteknek

      Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ partnerségben a Rétyi Kováts András Fúvós Egyesülettel 2014. június 30- július 4. között Rétyen szervezi meg a már hagyományossá vált KÉZMŰVES ÉS NÉPTÁNCTÁBORÁT FELNŐTTEKNEK. A program során a napi foglalkozások alatt kézműves foglalkozások,  gyermektáncok módszertanának tanítása, szilágysági, és székelyföldi hagyományos táncok, énekek és az ezekhez kötődő táncos szokások élményszerű oktatására került sor.A táborban a táncokat és a módszertant a Népművészet Ifjú Mesterei: Both Zsuzsánna, és Both József (Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetői) tanítják. Kézművességet Szász Etelka (gyöngyfűzés) és Benkő Éva (nemezelés, Guzsalyas Alapítvány) oktatnak. Zenélnek: Ábri Béla (hegedű), Csűrös Imre (brácsa), Both Zsuzsa (gardony) A szállás és az étkezés a Rétyi Kováts András Fúvós Egyesület épületében, az oktatás pedig a rétyi Művelődési Házban zajlik le. A részvételi díj 200 RON, ami tartalmazza az oktatást, szállást, napi háromszoros étkezést, ugyanakkor a saját kezűleg elkészített kézműves tárgyakat is el lehet vinni. Jelentkezni lehet a 0751-109751, vagy a 0757-047713 telefonszámon Virág Endrénél.

 • 2014. 06. 02.

  IX. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  9 év következetes munka gyümölcse az idei perkői néptánctalálkozó, amelyet 2014. június 14-én, szombaton rendeznek a kézdiszentléleki zarándokhelyen.
       Az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójának első kiadására 2005-ben került sor, amikor már célként megfogalmazodótt a szervezőkben, hogy szükség van egy olyan találkozóra, ahol a székelyföldi gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek lehetőséget kapnak a megmutatkozásra, a kapcsolatteremtésre és egyáltalán megélhetik, hogy milyen sokszínű és gazdag a magyar néptánc örökségünk. Az első találkozás 8 tánccsoport részvételével zajlott és onnantól elkezdődött egy folyamat, ami mára már a kilencedik kiadásához érkezett.
      Idén a találkozóra 32 néptánccsoport hivatalos, 900 fellépő Hargita, Maros, Kovászna és Bákó megyékből, illetve a tavalyról visszatérő kisújszállási csapat, aki több generációs tánccsoporttal érkezik. 

 • 2014. 05. 19.

  Tizedik Háromszéki Diáknapok!

  2014. május 8-10 között, tizedik alkalommal került sor a Háromszéki Diáknapokra, a megye legrégebbi és legnagyobb ifjúsági rendezvényére.A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület valamint 20 diákszervező és 15 önkéntes közös szervezésében megtartott háromnapos vetélkedőn közel 380 diák és egyetemista vett részt, amelyből 290 sepsiszentgyörgyi diák és 90 kovásznai, kézdivásárhelyi valamint baróti középiskolás tanuló.
      A Háromszéki Diáknapok projekt 2006 óta kettős célt szolgál: egyrészt lehetőséget kíván teremteni a háromszéki diákságnak a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltésére, ismerkedésre, művelődésre, sportolásra, ösztönzi a csapatszellem kialakulását és szorgalmazza a játékban gyakorolt sportszerűséget. Másrészt fontos, hogy a vetélkedőt diákok készítsék elő és szervezzék meg, mert az önkéntes munka tapasztalata sokat segíthet a későbbi pályafutásukban.
 • 2014. 04. 22.

  Lejárt a Háromszéki Diáknapok előselejtezője!

      Lejárt az idei Háromszéki Diáknapokra jelentkező sepsiszentgyörgyi csapatok előselejtezője. A meghirdetett 14 sepsiszentgyörgyi helyre 19 csapat jelentkezett, akik március 14 - április 11 közötti időszakban két feladatot teljesítettek. Egy 5 perces videóban extrém körülmények között kellett a diáknapos logót és a 10-es számot életre keltessék, valamint a 2005-2008 közötti időszak volt diáknaposait  kellett „levadászni” egy közös fénykép erejéig.
      A két feladat eredményeként a májusi vetélkedőre a következő sepsiszentgyörgyi csapatok jutottak be: Dandana, The Bombers, Vigyorgia, Grove street, Mindegy, AlPacone, Mahakala, Neo, Wáó, Va fi bine, Jég-Őr-Me(i)ster, Fékpofa, Orgazmusszauruszok, Itall.
 • 2014. 04. 07.

  Kovászna és Hargita megyei közművelődési szakemberek találkozója

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Hargita Megyei Kulturális Központtal  partnerségben 2014. április 4-5 között az Árkosi Európai Oktatási Központban szervezte meg a Kovászna és Hargita megyei közművelődési szakemberek találkozójának ötödik kiadását.
 • 2014. 03. 27.

  Mesealapú rajzpályázat

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület mesealapú rajzpályázatot hirdet a Kovászna megyei óvodás korú gyermekek számára.
  A mesealapú rajzpályázat, a MESÉLŐ HÁROMSZÉK projekt része, amelyre 2014. szeptember 30 és október 8. között kerül sor Kovászna megyében.
 • 2014. 03. 27.

  NAGYJAINK -Háromszék jeles szülötteiről

      A hét elején, a sepsiszentgyörgyi Tortoma Könyvesház ünnepélyes megnyitóján mutatták be a frissen megjelent NAGYJAINK kötetet, amely az elmúlt öt évben számba vett, háromszéki szellemtörténeti nagyjainkról készült kötetek anyagát összesítő, bővített és javított kiadása. 
      2009-ben Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös kezdeményezésére indult el az a munkafolyamat, amely Háromszék jeles szülötteinek évfordulós életrajzi adatai gyűjtötte össze. A könyvbemutató alkalmával a kezdeményezés hasznosságáról Tamás Sándor, tanácselnök beszélt, a munka folyamatának tapasztalatairól pedig a könyv szerkesztője, Szőts Papp Zsuzsa számolt be.
 • 2014. 03. 22.

  Meseíró és meseillusztrációs pályázat

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület meseíró és meseillusztrációs pályázatot hirdet Kovászna megyei kisiskolás (I-IV. osztályos) korú gyermekek  számára.
  A meseíró és meseillusztrációs pályázat a MESÉLŐ HÁROMSZÉK projekt része, amelyre 2014. szeptember 30 és október 8 között kerül sor Kovászna megyében.
 • 2014. 03. 20.

  NAGYJAINK - könyvbemutató

  Kovászna Megye Tanácsának és a Kovászna Megyei Művelődési Központ kezdeményezésére 2009 óta, évente megjelent a Nagyjaink című kiadvány, amely kerek évfordulók kapcsán gyűjtötte össze és tette közkinccsé a megye hírességeinek életrajzi adatait.  Az elmúlt öt évben számbavett szellemtörténeti nagyjainkról készült kötetek anyagát összesítő, bővített és javított NAGYJAINK könyv bemutatójára 2014. március 24-én (hétfőn), 16 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Tortoma Könyvesház (Csíki utca, 5 szám) ünnepélyes megnyitóján.
 • 2014. 02. 18.

  Hegyi kaszálók - Biodiverzitás és hagyományos gazdálkodás

  2014. február 20-án, csütörtökön 18 órától, Sepsiszentgyörgyön, a Lábas Ház nagytermében bemutatásra kerül a Hegyi kaszálók -  Biodiverzitás és hagyományos gazdálkodás című dokumetumfilm.
  A kaszálók a hagyományos állattartó gazdálkodás alapját képezik Székelyföldön, ugyanakkor rendkívül fajgazdag, természetvédelmi szempontból is értékes élőhelyek. A kaszálók művelése, a szénacsinálás az egyik legerősebb kapocs ember és természet között. A film ezt a kapcsolatot mutatja be, egy természetközeli, ökológiai szempontból fenntartható életforma szépségeit és társadalmunk felelősségét annak megtartásában.
      A 62 perces dokumentumfilm, 2012-ben, a Pogányhavas Kistérségi Társulás kaszálóvédelmi projektje keretén belül készült, rendezte Juhász Ágota, zenéjét a sepsiszentgyörgyi Folker Együttes jegyzi.
  A filmvetítést egy beszélgetés követi a dokumentumfilm alkotóival. Az esemény szervezői a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.
 • Lapozás: ««  1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14   »»
 •