• Aktuális hírek

 • 2013. 09. 16.

  Kulturális Örökség Napok Háromszéken - Vizek Házai

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ 2013. szeptember 21-22. között  KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPOK alkalmából honismereti kirándulásokat szervez. Az Európa szerte zajló rendezvénysorozat idei kiemelt tematikája a Vizek Házai, ehhez kapcsolódnak a szeptember 21-én (szombaton), 9 órától Kovásznáról és szeptember 22-én (vasárnap), 9 órától Barótról induló autóbuszos kirándulások is.

  A szombati kirándulás útvonala:  Oltszem, Málnásfürdő, Mikóújfalu, Nagybacon, Bibarcfalva, Barót, Bölön, Előpatak, Sepsiszentgyörgy – Büdöskút.
  A vasárnapi kirándulás útvonala: Mikóújfalu, Bixád, Tusnádfürdő, Kászonújfalu, Kézdiszentkereszt, Kézdivásárhely, Kovászna, Sepsiszentgyörgy – Büdöskút.
  A túrák alatt Kisgyörgy Zoltán vezetésével borvízforrásokat, fürdőket, töltődéket, strandot látogatnak meg. 

  A kirándulások ingyenesek, bejelentkezési sorrendben lehet helyet foglalni a 0267-351648-as telefonszámon (naponta 9-15 óra között, pénteken 9-13 óra között). A Barótról induló kirándulás esetében jelentkezni lehet a 0746089140-as telefonszámon Demeter Zoltánnál. 

 • 2013. 09. 05.

  PulzArt – vitalitatea unui spaţiu cultural deschis

  Despre ce este PulzArt nu pot scrie fără să fac referire la o sintagmă care provoacă alergie multor români. Este vorba de Ţinutul Secuiesc, expresie imposibil de ocolit dacă vorbeşti cu onestitate despre  specificul etnografic al regiunii din centrul României. Celor ce se inflamează cînd aud de Ţinutul Secuiesc, negîndu-i existenţa, le propun un simplu exerciţiu de imaginaţie : okey, să zicem că interzicem expresia cu pricina, pe cei ce se încăpăţînează s-o folosească îi pedepsim drastic şi pînă la urmă Ţinutul Secuiesc dispare din vocabularul public, dar ce facem cu REALITATEA regiunii din centrul ţării noastre?

 • 2013. 08. 26.

  III.MOZSIKA népzenei tábor

  A III. „Mozsika” népzenei táborra 2013. augusztus 11 - 17. között került sor a csernátoni Hanna Panzióban 35 résztvevővel (gyermekek, fiatalok és felnőttek), akik hegedűn, brácsán, nagybőgőn és cimbalmon tanultak játszani, illetve népdaltanuláson vettek részt.
  Az idén harmadszorra megszervezett tábor hosszú távú célja néphagyományaink, néptáncaink, népszokásaink ápolása, megőrzése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése volt. Rövid távú célként a népzene-ápolást, a népzenei együttesek kialakulásának elősegítését, illetve népi hangszereink megszerettetését tűztűk ki.
      

 • 2013. 07. 22.

  Székely Vágta - JÁTSZÓ-TÉR - gyermekfoglalkozások

      2013. július 13-14. között, az Óriáspince-tetőn szervezett Székely Vágta harmadik kiadásán, a JÁTSZÓ-TÉRen, számos gyermekfoglalkozással várták a játszani, kézműveskedni vágyó kicsiket és nagyokat.
      A Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett programon 7 egyesület (a kisbaconi Bodvaj Egyesület, a kézdivásárhelyi Bóbita Egyesület, a sepsiszentgyörgyi 14-es számú dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat, a sepsiszentgyörgyi Regös Egyesület, a sepsiszentgyörgyi Ispiláng Egyesület, a vargyasi Kapocs Egyesület, a sepsiszentgyörgyi Vöröskereszt) és három népi mester szolgáltatott kézműves foglalkozásokat, illetve biztosított lehetőséget különböző népi- és lovagi játékok kiprobálására az érdeklődő közönségnek. A programot színesette szombaton 12 órától és vasárnap 12 és 17 órától tartott Bohóciskola is. Szombaton 17 órától közel 150 gyermek és szülő gyűlt össze, hogy megtekintse a Vitéz László csodaládája című vásári bábjátékot. A JÁTSZÓ-TÉR programjain közel 2500 gyermek és szülő vett részt aktívan. 

 • 2013. 07. 08.

  VIII. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója - beszámoló

  A VIII. Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Tánctalálkozójára 2013. június 8-án került sor Kovászna megyében, Szentléleken, a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala és a Perkő Néptánc Egyesület közös szervezésében. A rendezvényen 24 magyarországi, erdélyi gyermek- és ifjúsági néptánccsoport - összesen 729 résztvevő - mutatta be 10 -15 perces műsorát. 
      Az esős időjárás miatt a találkozóra nem a szokásos helyen, a községhez tartozó Perkő zarándokhelyen került sor, ugyanakkor elmondható, hogy Petőfi Sándor Művelődési Ház és az Apor István Általános Iskola biztosította lehetőségek nagyon jónak bizonyultak rendezvény lebonyolításához. 
  A napi program 11 órakor kezdődött gyermekeknek szóló interaktív koncerttel a sepsiszentgyörgyi Orbán Ferenc és barátai előadásában, amelyet a rendezvény nyitóünnepsége és a résztvevő táncegyüttesek előadása követett. A táncelőadások mellett az Apor István Általános Iskola épületében és a Művelődési Ház előterében kézműves tevékenységekre és kézműves vásárra, -kiállításra is sor került. A programok gördülékenyen zajlottak, s habár esett az eső egész nap a kézműves foglalkozásokon résztvevő gyerekseregek életre keltették az iskola folyosóit, osztályait. A rendezvény  elérte célját, sikeresnek mondható, mert Kovászna megyében a tánccsoportoknak kihívást jelentett a részvétel, külön készültek a rendezvényre, és az elmúlt évekhez képest minőségibb táncokat, koreográfiákat mutattak be. Az esti táncház pedig egy nagy családdá varázsolta a rendezvény összes tagjait. A rendezvény főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

 • 2013. 06. 08.

  VIII. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója - program

  2013. június 8.  – szombat:
  11.00 – KONCERT: Orbán Ferenc és  meghívottjai - Nagy az Istenke állatkertje,  interaktív előadás és lemezbemutató 
  A 2005-ös Mozsikácska lemez a sepsiszentgyörgyi Tempo kiadó legnépszerűbb hangzóanyaga lett. Ez ösztönözte Orbán Ferencet, hogy újabb népi gyermekdalos lemezt készítsen, ezúttal az állatokról szólókat gyűjtötte csokorba. A lemez 2013 tavaszán jelent meg, a koncertváltozatához zenészbarátok és Benkő Éva csatlakozik. Ízelítő a lemezről: http://www.youtube.com/watch?v=fe9rk9etKIQ
  12.00 - Megnyitó - Balogh Tibor, kézdiszentléleki polgármester
  12.10 – 14.30 - A műsor első része és az együttesek fellépési sorrendje:
  1. Karakas Ifjúsági Néptánc Együttes - kalocsai táncok
  2. Százlábacskák  Néptáncegyüttes – mezőségi táncok
  3. Százlábú Néptáncegyüttes – kalotaszegi táncok
  4. Karakas Ifjúsági Néptánc Együttes - szilágysági táncok
  5. Ördögborda Néptáncegyüttes – szentbenedeki táncok
  6. Boróka  Néptáncegyüttes – udvarhelyszéki táncok
  7. Boróka  Néptáncegyüttes – küküllőmenti táncok
  8. Ördögborda Néptáncegyüttes – inaktelki táncok
  9. Szakajtó Néptáncegyüttes – sóvidéki táncok
  10. Pásztortűz Néptáncegyüttes – kalotaszegi táncok
  11. Harmatfű Néptáncegyüttes – mezőségi táncok
  12. Mákvirágok Néptánccsoport – sóvidéki táncok
  13. Napsugár Néptáncegyüttes - marosmagyarói
  14. Mákvirágok Néptánccsoport - kalotaszegi táncok
  15. Napsugár Néptáncegyüttes - széki táncok
  16. Köpice Néptáncegyüttes – felcsíki táncok 
  14.30 – 16-00 – játékok, kézműves foglalkozások, ebéd
  Kézműves tevékenységek: babakészítés, bútorfestés, nemezelés, gyöngyfűzés.
  A népi játékokat a Perkő Néptáncegyüttes tagjai vezetik: zsákbaugrás, kötélhúzás, „tojásfutás”
  16.00 – 18.30 -  A műsor második része és az együttesek fellépési sorrendje:
  1. Garaguly Gyermek Néptánc csoport - jászsági táncok
  2. Borsika Néptáncegyüttes(Kézdiszentlélek) - sóvidéki táncok
  3. Perkő  Néptáncegyüttesküköllőmenti táncok
  4. Garaguly Gyermek Néptánc csoport - forgatós táncok
  5. Gyöngyvirág Tánccsoport, Bód Péter tanítóképző – felcsíki táncok
  6. Gyöngyvirág Tánccsoport, Bód Péter tanítóképző - három ugrós, palóc(lány) körtánc
  7. Fenyőcske Néptáncegyüttes – felcsiki táncok
  8. Rügyek Néptánccsoport - játékos gyermektáncok
  9. Borsika Néptáncegyüttes(Csikszereda) -  cigánytáncok
  10. Csillagkövetők Néptánccsoport – erdővidéki táncok
  11. Csillagkövetők Néptánccsoport – vajdaszentiványi táncok
  12. Tisztácska  Néptáncegyüttes – moldvai táncok
  13. Tisztás Néptáncegyüttes -  szatmári táncok
  14. Babszem Táncegyüttes - somogyi táncok
  15. Gyöngyharmat Néptáncegyüttes – erdővidéki táncok
  16. Babszem Táncegyüttes - rábaközi dús és csárdás, hegyközi táncok
  19.00 –  közös táncház a tábortűz körül
  Június 9. – vasárnap:
  Egész napos szórakozási és kikapcsolódási lehetőség a Perkőn.
  18.00 - Back in Time zenekar
  21.00 - Péter Szabó Szilvia a NOX énekesnője
  A rendezvényt rossz idő esetén a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban tartják!
  A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát! A rendezvényen való részvétel ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak!
  A találkozó szervezői: Kovásza Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala
  Támogató: Kovászna Megye Tanácsa, Communitas Alapítvány

 • 2013. 06. 08.

  LEMEZBEMUTATÓ-Orbán Ferenc:Nagy az Istenke állatkertje

  Június 8-án, szombaton 11 órától a VIII. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójának nyitóprogramja ORBÁN FERENC: Nagy az Istenke állatkertje című lemezbemutatója. A 2005-ös Mozsikácska lemez a sepsiszentgyörgyi Tempo kiadó legnépszerűbb hangzóanyaga lett. Ez ösztönözte Orbán Ferencet, hogy újabb népi gyermekdalos lemezt készítsen, ezúttal az állatokról szólókat gyűjtötte csokorba. A lemez 2013 tavaszán jelent meg, a koncertváltozatához zenészbarátok és Benkő Éva csatlakozik. A rendezvényt szép idő esetén a kézdiszentléleki Perkőn, rossz idő esetén a Petőfi Sándor Művelődési Házban tartják. 


 • 2013. 05. 29.

  Sylvester Lajos Községi Könyvtár felújított épületének ünnepélyes átadása

  Csernáton Község Polgármesteri Hivatala, a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében 2013. június 2.-án, vasárnap 12.00 órai kezdettel kerül sor a Sylvester Lajos Községi Könyvtár felújított épületének ünnepélyes átadására, amelynek során emléktáblát avatnak a névadó tiszteletére. 

  A rendezvény programja:
  Tatros partján – előadja Babos Szélyes Margit
  Köszöntő - Bölöni Dávid, Csernáton község polgármestere
  Ünnepi beszéd - Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke
  Az emléktáblát leleplezi Sylvester Anna és Haszmann Pál
  Tüzet viszek - Sylvester Lajos írását felolvassa Nemes Levente, Jászai-díjas színművész
  Ünnepi beszéd - Hasszmann Pál
  Reguta nótákat adnak elő Csernáton község egyesített kórusai
  A könyvtár avatószalagját átvágják: Bölöni Dávid polgármester és Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója
  Áldás

 • 2013. 05. 27.

  VIII. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

      Idén június 8-án (szombaton) kerül sor az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára, a kézdiszentléleki Perkő zarándokhelyen. 
      A szervezők célja, hogy a székelyföldi gyermek és ifjúsági néptáncegyütteseknek lehetőséget biztosítsanak találkozásra, kapcsolat-teremtésre és a nagyközönségnek megmutassák, hogy milyen gazdag és sokszínű a magyar néptánc örökségünk. A találkozóra 24 csoport hivatalos, közel 750 fellépő, Hargita, Maros és Kovászna megyékből, illetve három magyarországi csoport.
      A találkozón fellépő néptáncegyüttesek: a marosvásárhelyi Napsugár Néptáncegyüttes, a csíkszeredai Borsika és Köpice Néptáncegyüttesek, a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes, a székelyudvarhelyi Boróka  Néptáncegyüttes, a székelykeresztúri Mákvirágok Néptánccsoport, a zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes, a kézdiszentléleki Perkő és Borsika Néptáncegyüttesek, a kézdiszentkereszti Tisztás és Tisztácska  Néptáncegyüttesek, a kézdivásárhelyi Harmatfű és Füvecske Néptáncegyüttesek, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképzőnek a Gyöngyvirág Tánccsoportja, a vargyasi Csillagkövetők Néptánccsoport, a nagybaconi Pásztortűz Néptáncegyüttes, a csernátoni Szakajtó Néptáncegyüttes, a sepsiszentgyörgyi Rügyek Néptánccsoport, a sepsiszentgyörgyi Fenyőcske Néptáncegyüttes, a sepsiszentgyörgyi Százlábú és Százlábacskák Néptáncegyüttesek. A találkozó külföldi vendégfellépői: a kisújszállási Karakas Ifjúsági Néptánc Együttes, a kisújszállási Garaguly Gyermek Néptánc csoport és a budapesti Babszem Táncegyüttes. 

 • 2013. 05. 10.

  Háromszéki Koncert Karaván 2013

  A pályázati csomagok elbírálására 2013. május 10-én került sor, egy öttagú - szakemberekből és művelődésszervezőkből álló - zsűri döntötte el, hogy kik lesznek a Háromszéki Koncert Karaván győztesei, akik egy háromszéki koncertturné (5 fellépés) megszervezését, valamint a tiszteletdíjak, az utazás-, a szállítás- és a hangosítás költségeinek kifizetését nyerik el.
 • 2013. 05. 08.

  IV. SZÉKELYFÖLD NAPOK – 2013. május 10–17.

  Idén is megszervezzük a Székelyföld Napokat, ezáltal kifejezésre juttatva e történelmi és kulturális térség sajátosságát, önazonosságát, egyediségét. Ezzel is jelezni kívánjuk, akárcsak a politikai viharok szele által megtépázott zászlónkkal, múltunkat bemutató kiadványainkkal, hogy Székelyföld létezik, az önmagukat székelyként és magyarként meghatározó lakói itt kívánnak élni, boldogulni, gyarapodni, gyermekeik jövőjét megalapozni. A Székelyföld Napok arról tanúskodnak, hogy térségünk nem a múltat kimerevítő skanzen, amely az élet száz évvel ezelőtti valóságát mutatja meg, nem etnikai rezervátum, amelyben az itt élők énekeiket, táncaikat mutatják be a többségieknek és a kíváncsi idegeneknek. Székelyföld élő térség, dolgozni vágyó emberekkel, erős hittel, jellegzetes kultúrával, nemzetközi léptéku muvészetekkel, önszerveződő és jövőt alapozó, fejlődő gazdasággal.
       Ez a rendezvénysorozat közös kezdeményezésre született, közös alapokra helyezett, közös ünneplést jelent. Önkormányzatok, civilszervezetek és intézmények vesznek részt a megyék határait felülíró rendezvényen. A három székely megye népi hagyományai, irodalmi jelene, kulturális megmozdulásai együttesen a jövőt célozzák!
       A Székelyföld Napok az összefogás, a közös cselekvés, a jövő ünnepét jelenti.

  PROGRAM
 • 2013. 04. 04.

  Háromszéki Koncertkaraván

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa pályázatot hirdet háromszéki zenekarok, együttesek és egyéni előadók számára.
  Elsődleges cél: Különböző korosztályoknak szóló minőségi, élő zenei produkciók eljuttatatása minél több háromszéki településre.
  Másodlagos cél: Lehetőséget teremteni a bemutatkozásra a helyi zenekaroknak, együtteseknek és egyéni előadóknak, valamint az egyes zenei projektek kapcsán együtt zenélő csapatoknak.

 • 2013. 03. 20.

  Háromszéki írott tojások - vándorkiállítás

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ Háromszéki írott tojások című vándorkiállítása 2013. március 25-től, április 6-ig látogatható a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban. A kiállítás anyagát a csernátoni múzeum hímestojás gyűjteményének legszebb darabjai színesítik. 
  A kiállítás ideje alatt megtekinthető Vargyasi Levente és Kakas Zoltán a Tojásírástól tojáspatkolásig című dokumentumfilmje. A vándorkiállítás következő állomásai Kolozsvár és Bukarest. 

 • 2013. 03. 20.

  Kulturális Nyílt Napok

  Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa (2013-2016)
  Otthon a kultúrában jelszó alatt, négy tematikus év fogja össze a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezést 2013–2016 között, amelynek nyitórendezvénye a 2013. március 21-23. között zajló Kulturális Nyílt Napok. 
  Az eseményhez a Kovászna Megyei Művelődési Központ is csatlakozott egy rendezvényszervezési műhelymunkával amit március 21-én, 15 órától tartanak az intézmény konferenciatermében. Március 22-én, pénteken 9-13 óra között kedvezményesen vásárolhatók meg a KMMK kiadványai.
 • 2013. 03. 13.

  TANULÁS, TUDÁS, BOLDOGULÁS - nyertes pályamunkák

  A 2012. novemberében meghirdetett TANULÁS,TUDÁS, BOLDOGULÁS -mit, hogyan, miből, kitől és meddig érdemes tanulni?! - című pályázat, II–IV. osztályos kisiskolások kategóriájába, 18 dolgozatot küldtek a Mi tetszik, és mi nem tetszik az iskolában?! témajavaslatra. Az első helyezett a lemhényi, negyedik osztályos Csavar Eszter így ír

 • 2013. 03. 13.

  HÁROMSZÉKI ÍROTT TOJÁSOK - könyvajánló

  Kakas Zoltán: HÁROMSZÉKI ÍROTT TOJÁSOK

  A könyv szerzője a hatvanas évek elejétől érdeklődik a húsvéti tojásírás iránt, és megalapozott egy kis gyűjteményt, főleg felső-háromszéki íróasszonyok munkáiból. Kezdettől igyekszik egy-egy tojásíró teljes mintakincsének begyűjtésére. E kötetben ennek a kis gyűjteménynek bemutatására kapott felkérést. Szerkesztés közben jött az ötlet, hogy a kiadványnak tartalmaznia kellene a Háromszékről eddig közölt mintákat, valamint helyet kellene kapjon a ma élő tojásírók mintakincse is. 
 • 2013. 03. 13.

  A székelység története - kéziköny és tankönyv

  Újra megvásárolható a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 2 szám) A SZÉKELYSÉG TÖRTÉNETE című kézikönyv és tankönyv. Megrendelhető az office@cultcov.ro címre küldött levélben. Ára: 23 RON
 • 2013. 02. 22.

  I. Székelyföldi Fotó biennálé

  Székelyföld értékeinek népszerűsítése céljából  a Kovászna és Hargita megyei önkormányzat, a Camera Club Siculorum Fotóklub, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Hargita Megyei Kulturális Központ többkategóriás fotópályázatot hirdet.

  Az I. Székelyföldi Fotó biennále a május 10-én kezdődő IV. Székelyföld Napok nyitórendezvénye lesz, mint ahogy a már két alkalommal megrendezett Nemzetközi Grafikai Szemle volt, amellyel ezután kétévenként váltják majd egymást.

 • 2013. 02. 05.

  TANULÁS, TUDÁS, BOLDOGULÁS - nyertes pályamunkák

  A 2012. novemberében meghirdetett TANULÁS,TUDÁS, BOLDOGULÁS -mit, hogyan, miből, kitől és meddig érdemes tanulni?! - című pályázat, pedagógus kategóriában nyertes sepsiszentgyörgyi Jakab Imola német szakos pályamunkáját közöljük:

  Hogyan tanulna és tanítana (idegen nyelvet)?

   A tanulás fogalma számomra egészen összeforrott az iskolai tanulással, ami nem áll másból, mint a tananyag elsajátításából. Akkor válik igazán hatékonnyá, minél többször gyakoroljuk, ismételjük (olvassuk vagy halljuk) az elsajátítani kívánt információt. A középpontban egy társadalomba ágyazódó egyén, a tanulni vágyó áll. A folyamat pedig tartós változást eredményez, amelynek alapját a tanító-tanuló közti viszony képezi. Az oktatási folyamat egyik meghatározó elemének tartom ezt a személyközi kapcsolatot. Az eredményes tanulásban a pedagógusnak hangsúlyozott szerepe van, mert a gyorsan globalizálodó világunkban biztos pontot jelent a tanulók életében. Személyiségével és gondolkodását meghatározó döntéshozatalával hagy nyomot diákjai életében, lelkében.


 • 2013. 02. 04.

  Novák Ferenc (Tata): Szőllősy Szabó Lajos és kora - előadás

  2013. február 8-án, 18 órától, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében, a SZŐLLŐSY SZABÓ LAJOS, háromszék jeles szülött tiszteletére rendezett eseménysorozat védnöke Novák Ferenc (TATA), Kossuth– és Prima Primissima díjas koreográfus és rendező tart előadást Szőllősy Szabó Lajos és kora címmel. Az előadás alatt bemutatásra kerül a KÖRMAGYAR és a PALOTÁS TÁNC. Közreműködnek a Háromszék Táncegyüttes, a Heveder Zenekar, a Kék Hold Táncklub. A belépés díjtalan. Az esemény szervezői a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa.

  Az egyhetes rendezvénysorozat záróprogramjaként február 8-án, pénteken 21 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában közös szervezésű táncházat tart a Háromszék Táncegyüttes, a Lajtha László Alapítvány és a Kónya Ádám Városi Művelődési Ház.

 • Lapozás: ««  1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12   »»
 •