• Aktuális hírek

 • 2012. 04. 17.

  Jeles Napok Háromszéken - Imreh Lajos - Sepsikőröspatak

      A Jeles Napok Háromszéken programsorozat részeként, 2012. április 18-án, szerdán 20 órától a sepsikőröspataki kultúrotthonban, IMREH LAJOS születésének 95-dik évfordulója alkalmából szerveznek emlékünnepséget.
      Az eseményen köszöntőt mondanak Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Váncsa Csilla, Imreh Lajos unokahúga. A Sáska sógor című székely tréfákat tartalmazó gyűjteményéről híres személyiség munkásságát, Sántha Attila író méltatja. Ezt követően a sepsikőröspataki Ifjúsági Csoport előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A rendezvény szervezője a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa. 

 • 2012. 03. 30.

  Háromszéki írott tojások - kiállítás és könyvbemutató Kézdivásárhelyen

  A HÁROMSZÉKI ÍROTT TOJÁSOK című kiállítás kézdivásárhelyi megnyitóját és a hasonló címet viselő könyv bemutatóját 2012. március 30-án (pénteken), 18 órától a Vigadó Művelődési Házban tartják. Ez az utolsó állomása, annak a megyei vándorkiállításnak (Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Bereck, Kézdivásárhely), amelyet 2012. március 2-án indított útjára az eseményt szervező Kovászna Megyei Művelődési Központ.
  A kézdivásárhelyi megnyitón kö
  szöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A kiállítást megnyitja Kakas Zoltán, ezt követően levetítik Vargyasi Levente és Kakas Zoltán által készített dokumetumfilmet, amelyTojásírástól tojáspatkolásig címet viseli. Kakas Zoltán Háromszéki írott tojások című könyvét, dr. Zsigmond Győző, egyetemi tanár, néprajzkutató méltatja. A megnyitó alkalmából a zenél a Fabatka Trió.
  A kiállítás 2012. április 10-ig látogatható, naponta 8-15 óra között.  

 • 2012. 03. 21.

  Nemzetközi Grafikai Szemle - II. Székelyföldi Grafikai Biennále

  Lezárult a II. Székelyföldi Grafikai Biennáléra való jelentkezés. Eddig több mint 650 alkotás van regisztrálva, és még tart a feldolgozás.

   2012. március 20-án lezárult a Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennáléra való jelentkezés. A szervezők eddig több mint 650 alkotást regisztráltak, de még mindig tart a beérkezett alkotások feldolgozása. A Székelyföldi Grafikai Biennáléra két pályázati kategóriában, hagyományos, illetve kísérleti grafikában lehetett benevezni pályamunkával. Az eddigi összesítések alapján úgy tűnik, hogy mind a két kategóriában nagy volt az érdeklődés: hagyományos grafikában több mint 150 személy jelentkezett alkotásával, míg a kísérleti grafikában több mint 120 személy. 
 • 2012. 03. 12.

  A Háromszéki Írott Tojások KOVÁSZNÁN


  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2012. március 14-én, szerdán 17 órától a kovásznai Képtárban kiállításmegnyitót és könyvbemutatót tart HÁROMSZÉKI ÍROTT TOJÁSOK címmel.
  Az esemény programja:
  A kiállítást megnyitja Kakas Zoltán
  Tojásírástól tojáspatkolásig - Vargyasi Levente és Kakas Zoltán dokumentumfilmje
  Háromszéki írott tojások – a könyvet méltatja Konnát Rita
  Szervező: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ
  A kiadvány megvásárolható a kiállítás helyszínén vagy a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén: 520008 – Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 2 szám vagy megrendelhető a  office@cultcov.ro elektronikus postacímen.

 • 2012. 03. 09.

  Háromszéki írott tojások


  A HÁROMSZÉKI ÍROTT TOJÁSOK című kiállítás még megtekinthető március 12-én, hétfőn 9 és 16 óra között és március 13-án, szerdán, 9 és 15 óra között, a sepsiszentgyörgyi Míves Ház nagytermében. A helyszínen, kérésre levetítik Vargyasi Levente és Kakas Zoltán a Tojásírástól a tojáspatkolásig című dokumentumfilmjét. A belépés díjtalan.

  Szervezett csoportok (óvodások, iskolások) jelentkezését várjuk a 0267-351648-as telefonszámon.

 • 2012. 03. 05.

  Háromszéki Koncert Karaván - pályázati elbírálás

      
  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, Háromszéki Koncert karaván címen, 2012. február 7-én, pályázatot hirdetett háromszéki zenekaroknak, együtteseknek és egyéni előadóknak, 3 kategóriában.
  A pályázat célkitűzései, hogy Háromszék településein, különböző korosztályoknak minőségi, élő zenei produkciókat biztosítson, valamint lehetőséget teremtsen a helyi zenekaroknak, együtteseknek, egyéni előadóknak a bemutatkozásra.
      

 • 2012. 03. 01.

  Háromszéki Írott Tojások - kiállítás és könyvbemutató

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2012. március 2-án, pénteken 17 órától a Míves Ház nagytermében,  kiállításmegnyitót és könyvbemutatót tart HÁROMSZÉKI ÍROTT TOJÁSOK címmel.
  Program:
  Köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke
  A kiállítást megnyitja Kakas Zoltán
  Tojásírástól tojáspatkolásig  -  Vargyasi Levente és Kakas Zoltán dokumentumfilmje
  Háromszéki írott tojások – a könyvet méltatja Pozony Ferenc, néprajzkutató
  Zenél a Fabatka Trió
  Szervező: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ
  A kiadvány megvásárolható a Háromszék Vármegye Kiadó székhelyén 520008 – Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 2 szám vagy megrendelhető a  office@cultcov.ro elektronikus postacímen.

 • 2012. 02. 20.

  Visszajelzések alapján fejlesztik a HKE!

  A Háromszéki Kulturális Eseménynaptár interaktív jellegét erősíti az a tény, hogy a fejlesztők beépítik azokat javaslatokat és ötleteket is, amelyeket az elmúlt időszakban jeleztek a regisztrált felhasználók.
      Megváltozott az eseménynaptár színvilága, átlátható lett. Zajlik a munka abban az irányban is, hogy a bekerült események ne véletlenszerűen legyenek megszínezve, hanem műfaji, esetleg célközönségi kritériumok alapján.
  Az események időbeli meghatározásánál mostmár nem a 12 órás (AM, PM) időkeret az adott, hanem átváltott 24 órásra, ami könnyebben követhetőbb, érthetőbb.
      A feltöltés során,  eddig kétszeri próbálkozást követően lehetett csak aktiválni, az eseményről egy hosszabb lélegzetvételű anyagot, így az történt, hogy csak a kitartóbb felhasználóknak sikeredett a programjaik mellé beszúrni a részletes leírást, fotókat.  A könnyített, „elsőre” beilleszthetőség  funkció mostmár működik, ezért a művelődésszervezőknek ajánlott visszamenőleg is használni ezt a szolgáltatást, így nem csak azt tudhatja meg a kultúrfogyasztó, hogy hol, mikor, mi zajlik és kinek a szervezésében, hanem azt is, hogy miről szól a program.
      Az újonnan regisztrálókat 1-2 órán belül aktiválja a eseménynaptár kezelője Simon Réka, aki részletesebb információkkal szolgál a 0757 – 047720-as telefonszámon vagy válaszol a reka_smn@yahoo.com címre küldött levelekre.

 • 2012. 02. 20.

  Jeles Napok Háromszéken - Bod Péter emlékünnepség

      300 éve, Felsőcsernátonban született Bod Péter lelkész, irodalmár, akinek nevét viseli a szülőfalu iskolája és a kézdivásárhelyi tanítóképző, de róla neveztek el egyesületet, alapítványt, tanulmányi központot, népházat, utcákat és könyvtárakat is.
      Bod Péter születési évfordulója alkalmából szervezett emlékünnepséget, 2012. február 22-én, 12 órától tartják a csernátoni Haszmann Pál Múzeum udvarán. 

 • 2012. 02. 07.

  Háromszéki Koncert Karaván - pályázati felhívás


  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa pályázatot hirdet háromszéki zenekarok, együttesek és egyéni előadók számára. 

  Elsődleges cél: Különböző korosztályoknak szóló minőségi, élő zenei produkciók eljuttatatása minél több háromszéki településre.

  Másodlagos cél: Lehetőséget teremteni a bemutatkozásra a helyi zenekaroknak, együtteseknek és egyéni előadóknak, valamint az egyes zenei projektek kapcsán együtt zenélő csapatoknak.

 • 2012. 02. 07.

  Két intézmény és egy szervezet a JÁTÉK nyertesei!


  A Kovászna Megyei Művelődési Központ által meghirdetett JÁTÉK-on 106 esemény szállt versenybe. A sorshúzásban, a kampány médiatámogatói segédkeztek. 
  Az erdélyi tanulmányúton való részvétel jogát a Háromszék Táncegyüttes nyerte el (esemény: Sepsiszentgyörgyi Táncház, 2012. február 15., Kónya Ádám Városi Művelődési Ház).
  A második díj, egy Kolumbán Hanna által elkészített plakátterv, amelyet a rétyi PRO MUSICA Zenei Alapítvány (esemény: Fúvóstábor, 2012. július 7 – augusztus 5., Réty) nyert el.
  A harmadik díj, a Háromszéki Vármegye Könyvkiadó által felajánlott könyvcsomag, amelyet a Kónya Ádám Városi Művelődési Ház (esemény: Szász Vasilica festészeti kiállítása, 2012. február 10 – 23 között, Kónya Ádám Művelődési Ház).

   

 • 2012. 01. 24.

  H.K.E. - nyereményjáték

  Háromszék Kulturális Eseménynaptárának hatékony feltöltése érdekében a  Kovászna Megyei Művelődési Központ január 23 - február 6 között egy NYEREMÉNYJÁTÉKOT hirdet meg.

   A verseny a háromszéki művelődés- és rendezvényszervezőknek szól, akik ha január 23 – február 6. közötti időszakban feltöltik rendezvényeiket (akár az egész éves Eseménynaptárukat is), megnyerhetik az alábbi díjak egyikét.

  2012. február 7-én, sajtótájékoztató keretében sorsoljuk ki a JÁTÉK nyerteseit!

  Nyeremények: 

  Első díj: egy erdélyi tanulmányút két személy részére. A tanulmányút művelődésszervezőknek, kulturális szakembereknek szól. Célja: erdélyi kulturális intézmények, szervezetek  meglátogatása, tapasztalatcsere.

  Második díj: egy rendezvény plakáttervének elkészítése

  Harmadik díj: egy könyvcsomag a Háromszék Vármegye Könyvkiadó jóvoltából.

  Használd, hogy hasznos legyen!
 • 2012. 01. 24.

  Háromszék Kulturális Eseménynaptára - www.kultkov.ro

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ egy tájékoztató jellegű elektronikus eseménynaptárt működtet, az intézmény hivatalos honlapján a www.kultkov.ro-n. Regisztrálás esetén minden kulturális intézmény/szervezet/formális és informális csoport/együttes/egyéni előadó feltöltheti rendezvényeit, programjait.

  Az eseménynaptár célja, hogy segítse a rendezvényszervezők munkáját és információkkal szolgáljon a kultúrfogyasztó közönségnek.

 • 2012. 01. 20.

  Nagyjaink 2012.

  Negyedik éve, hogy következetes adatgyűjtés zajlik Háromszék jeles szülötteinek évfordulóit illetően. Egy negyedik kötettel gazdagodik az a kiadványsorozat, amelynek célja volt, hogy megyeszerte, évről-évre egyre több megemlékezést és emlékünnepséget generáljon.

  Háromszék nagy mértékben hozzájárult a magyar és az egyetemes kultúra, történelem gyarapításához, formálásához. A kiadvány oldalain háromszéki születésű személyiségek elhalálozási és születési évfordulóira emlékezünk. 

 • 2012. 01. 18.

  Zongoraest a Magyar Kultúra Napján

  Magyarország Kulturális Koordinációs Központja együttműködésben a Kovászna Megyei Művelődési Központtal és a Bod Péter Megyei Könyvtárral ZONGORAESTET szervez, 2012. január 22-én, 19 órától, Sepsiszentgyörgyön a megyei könyvtár Gábor Áron termében
  Meghívott vendég a nagyváradi Munkácsi Dóra zongoraművész. Az est folyamán LISZT, Debussy és Bartók zongoraművek hangzanak el.

 • 2012. 01. 11.

  Román Kultúra Napja - 2012. január 15.

  Január 15.-én () született Mihai Eminescu , a románok nemzeti költője, ezt a napot választotta ki és szentesítette a Román Parlament, mint a Román Kultúra Napját.
  Ennek a napnak a tiszteletére az Árkosi Kulturális Központ,
  a Kovászna Megyei Művelődési Központ,
  a Művelődési és Örökségvédelmi Minisztérium és Kovászna Megye Tanácsának a  támogatásával egésznapos rendezvénysorozatot szervez:

 • 2011. 12. 19.

  Áldott Ünnepeket kívánunk!

   
 • 2011. 12. 07.

  Teltházas Kelekótya koncert, Miklós nap alkalmából!

  Hétfő este (dec. 5.) közel 600 sepsiszentgyörgyi kisgyerek, szülő és nagyszülő gyűlt össze a Tamási Áron Színház nagytermében! A Kovászna Megyei Művelődési Központ csapatának ötlete alapján, a baróti Kelekótya együttes örvendeztette meg a sepsiszentgyörgyi óvodás gyerekeket, Miklós nap alkalmából. Az ajándékkoncertet követően, a Mikulás maga osztotta ki a gyerekeknek a messziről hozott almát és diót, valamint minden kisgyerek kapott egy képeslapot Veress Miklós meséjével a Mikulásról.
 • 2011. 12. 07.

  SHORTCUT - újfajta módszer Sepsiszentgyörgy városának népszerűsítésére -

  A Shortcut, egyetemista vetélkedő első, kísérleti kiadása, 2011. december 2-4. között zajlott, Sepsiszentgyörgyön. A 3 napos rendezvénynek 25 egyetemista résztvevője volt, akik különböző romániai egyetemista nagyvárosokat képviseltek. A két bukaresti, a kolozsvári, a brassói és a sepsiszentgyörgyi csapatok, az ügyességüket, a kreativitásukat, a tájékozódási képességüket tették próbára, a szervezők által, különböző helyszínekre összeállított versenyszámokban, végig arra a kérdésre keresve a választ, hogy „vetélkedés vagy együttműködés?!”, mi a tétje egy ilyen jellegű rendezvénynek.
 • 2011. 11. 30.

  Kelekótya koncert

  Kedves gyerekek és szülők!

  A Szent Miklós-i szellemiséget megidézve, 2011. december 5-én, hétfőn, 17 órától szeretettel várunk minden kedves gyereket és szülőt, a Tamási Áron Színház nagytermében, a Kelekótya együttes koncertjére.
  Barátsággal,
  a Kovászna Megyei Művelődési Központ csapata
 • Lapozás: ««  1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13   »»
 •