• Aktuális hírek

 • 2022. 06. 28.

  X. Mozsika Népzenei Műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében kerül sor 2022. augusztus 14 - 19.között Csernátonban a X. Mozsika népzenei műhelymunkára.

 • 2022. 06. 26.

  Külföldi fesztiválokon népszerűsítették Háromszéket

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ezen a hétvégén két nagyméretű külföldi rendezvényen vettek részt. Június 20-24. között Manchesterben a Góbéfesten, valamint Budapesten a Székely Fesztiválon népszerűsítették Háromszék kulturális és turisztikai értékeit.

 • 2022. 06. 23.

  Székely Fesztivál - Budapest

  Kedves budapesti, anyaországi követőink! Jó hírekkel érkezünk. Június 24-26 között, 2 év kihagyás után, ismét megrendezésre kerül a Székely fesztivál. Természetesen Kovászna megye is képviselteti magát: érdekes programokkal készülünk számotokra.

 • 2022. 06. 22.

  Múzeumok Éjszakája Csernátonban

  A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban június 25-én kerül sor a Múzeumok Éjszakájára. Az eseményt a Lau-Do zenekar gyerekkoncertje nyitja 17 órai kezdettel, amely a Kovászna Megyei Művelődési Központ Kultúr-Kültér rendezvénysorozat részét képezi.

 • 2022. 06. 22.

  Negyedik nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen

  Eddig 19 romániai és magyarországi fogat jelentkezett a negyedik nemzetközi fogathajtó versenyre, melynek Oltszem ad otthont 2022.június 24-26. között. A rangos megmérettetés mellett kulturális programok, humor, koncertek, kézműves vásár, a kicsiket pedig kalandsziget és lovaglás is várja.
 • 2022. 06. 12.

  Két év kihagyás után újra benépesült Perkő szent hegye

  Tizenhatodik alkalommal került megszervezésre a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek találkozója Kézdiszentlélek búcsújáró hegyén, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának szervezésében, valamint az NKA támogatásával.

 • 2022. 06. 10.

  200 éve született Czetz János

  „Szabad hazáért harcoltam, szabad hazát akarok ismerni”

  200 éve született Czetz János

  Kétnapos rendezvénysorozattal emlékeztek meg Háromszéken Czetz János születésének 200 évfordulója alkalmából. Bem táborkari főnöke kitűnő stratéga volt, elismert térképész, földmérő mérnök, aki megalapította az argentin katonai akadémiát, akinek élete viharos eseményekben és nyugalmasabb időszakokban sem szenvedett hiányt. A magyar, az örmény és az argentin nép egyaránt saját hősének tartja. Szerdán szülőfalujában, Gidófalván emlékszobát újítottak fel és szobrot avattak, csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön kültéri kiállítással, kopjafa-avatással és szakmai konferenciával tisztelegtek a honvéd tábornok emléke előtt.

 • 2022. 06. 07.

  Újra lesz Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  Június 11.-én, szombaton, tizenhatodik alkalommal kerül megszervezésre a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának közös szervezésében.

 • 2022. 06. 06.

  Czetz János emlékév

  Czetz János emlékévvé nyilvánította az idei esztendőt Kovászna Megye Tanácsa ahonvéd tábornokszületésének 200. évfordulója alkalmából.

  Az 1848-49-es szabadságharc legifjabb tábornoka Gidófalván született. Életútja során két nemzet hősévé vált, a magyar és az argentin közösség egyaránt büszkén tartja magáénak a székely-örmény gyökerekkel rendelkező hadvezért.


 • 2022. 06. 02.

  Kultúr -suli: Tekergők kisegyüttes ❘ koncert Nagyborosnyón

  Tekergők kisegyüttes - Égen-földön című gyerekkoncertje


  Az "Égen-Földön" óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló nyolc dalos koncert, amelyben kilenc állatot, madarat és legalább ennyi hangszert mutatnak be.

 • 2022. 06. 02.

  Kultúr - suli: Folker együttes ❘ hangszersimogató Bodokon

  Folker együttes – Hangszersimogató

  Időpont: június 8., 10 órától a bodoki József Attila Művelődési Házban

  Partner: Henter Károly Általános Iskola, Bodok
 • 2022. 06. 02.

  Kultúr - suli: Kelekótya együttes ❘ koncert Zalánpatakon

  Kelekótya együttes - Kalapszalag: interaktív gyerekkoncert Zalánpatakon

  A Kelekótya együttes Kalapszalag című műsorával közös éneklésre, varázslatos utazásra invitál kicsiket és nagyokat egyaránt a gyerekirodalom klasszikusainak világába. 

 • 2022. 05. 27.

  Bemutatkozott a Háromszék Vármegye Kiadó - SepsiBook

  A SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál lehetőséget teremtett a Háromszék Vármegye kiadónak is a bemutatkozásra. A Kovászna Megyei Művelődési Központ keretében működő kiadó elsősorban az intézmény által kezdeményezett kutatások eredményeit adja közre, de örömmel jelentet meg háromszéki értékeket népszerűsítő más kiadványokat is, lehetőleg laikusok számára is élvezhető, de szakemberek előtt is helyt álló formákban.
 • 2022. 05. 27.

  Kultúr-Kültér: Kelekótya együttes interaktív gyermekkoncert Gelencén

  Kelekótya együttes - Kalapszalag: interaktív gyerekkoncert Gelencén


   A Kelekótya együttes Kalapszalag című műsorával közös éneklésre, varázslatos utazásra invitál kicsiket és nagyokat egyaránt a gyerekirodalom klasszikusainak világába.

 • 2022. 05. 27.

  Kultúr-Kültér: Tekergők kisegyüttes gyermekkoncert Szárazajtán

  Tekergők kisegyüttes - Égen-földön című gyerekkoncertje

  Az "Égen-Földön" óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló nyolc dalos koncert, amelyben kilenc állatot, madarat és legalább ennyi hangszert mutatnak be.

 • 2022. 05. 26.

  Bemutatkozik a Háromszék Vármegye Kiadó - SepsiBook

  Kezdetét vette a #Sepsibook, Sepsiszentgyörgy első könyvvására és irodalmi fesztiválja. A Háromszék Vármegye Kiadó is jelen van az eseményen, megtaláltok bennünket a kiállítók között. 
 • 2022. 05. 23.

  A Székely himnusz összetartozásunk szimbóluma

  A Székely himnusz keletkezéstörténetét és folklorizációs folyamatát, a székely azonosság-szimbólumok születésének kérdéskörét járták körül szombaton azon a tudományos konferencián, amelyet Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Kulturális Központ szervezett Sepsiszentgyörgyön. A dátumválasztás nem véletlen, hiszen pontosan 100 évvel ezelőtt, 1922. május 22-én csendült fel először a himnusz. Az eredetileg Kántáté címet viselő szöveg 1921-ben született, szerzője az erdélyi származású Csanády György, zenéjét dr. Mihalik Kálmán szerezte.
 • 2022. 05. 19.

  Kultúr-Kültér: Tekergők kisegyüttes gyermekkoncert Székelytamásfalván

  Tekergők kisegyüttes - Égen-Földön gyerekkoncert Székelytamásfalván

  Az "Égen-Földön" óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló nyolc dalos koncert, amelyben kilenc állatot, madarat és legalább ennyi hangszert mutatnak be.

 • 2022. 05. 16.

  Székely azonosság-szimbólumok születése - Konferencia

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2022. május 21-én, szombaton tudományos konferenciát tart a Székely himnuszként közismertté vált énekünk tiszteletére.Az eredetileg Kántáté címet viselő szöveg 1921-ben született, szerzője az erdélyi származású Csanády György, zenéjét dr. Mihalik Kálmán szerezte. A konferencia az első nyilvános bemutató (1922. május 22.) százéves évfordulója alkalmából kerül megrendezésre.


  A nép által választott ima jelképpé vált, a székely címer és zászló mellett a regionális önazonosság, a székely közösségi összetartozás modern szimbóluma.

 • 2022. 05. 02.

  Cimborák Bábszínház Brassóban

  A Brassói Ifjusági Tanács, Kovászna megye Tanácsa és a Kovásznai Megyei Művelődési Központ kulturális együttműködésének köszönhetően május 8-án (vasárnap), 17 órától a brassói Arlechino Bábszínházban is megtekinthető lesz a Cimborák Bábszínház: Ha Szent György lehetnék... - zenés, maszkos bábjátéka. •